11

Snelle switch: Cameron nieuwe Brits premier

[Video] Eerste speech voor Downing Street 10 van de kersverse eerste man van Groot-Brittanniƫ ... Oppositieleider is enkele uren na het terugtreden van Labour-premier Gordon Brown al in functie ... Ook al enkele ministers bekend: William Hague (Buitenlandse Zaken) en George Osborne (Financiƫn)

De conservatieve voorman David Cameron is dinsdagavond per direct aangetreden als nieuwe Britse premier. Hij volgde met spoed Gordon Brown (Labour) op, die eerder op de avond zijn aftreden had aangekondigd.


Oppositieleider David Cameron is dinsdagavond naar Buckingham Palace gereden om de nieuwe premier van Groot-Brittannië te worden, meldde de NOS. De leider van de Conservatieven vroeg de Britse koningin Elizabeth II toestemming een nieuwe regering te vormen.

Met Cameron als regeringsleider komen de Tories na dertien jaar weer aan de macht. Cameron wordt de twaalfde premier onder koningin Elizabeth II, aldus de Britse omroep BBC.

Direct na zijn aanstelling hield Cameron een speech voor de deuren van Downing Street 10, zijn nieuwe huis. Dat was slechts uren na de afscheidsspeech van Gordon Brown (bekijk die speech hier).

Update 00:20 Ook met het invullen van de ministersposten is inmiddels een begin gemaakt. William Hague wordt minister van Buitenlandse Zaken, zo bevestigden de Conservatieven dinsdagavond. De ooit uiterst eurosceptische Hague (49) was partijleider van 1997 tot 2001. De jonge George Osborne (38) komt op het ministerie van Financiën.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)