7

Snelweg bedreigt beroemdste dierentrek ter wereld

De komst van een snelweg dwars door de Serengeti zal leiden tot grote sterfte onder gnoes en ander wild

De overheid in Tanzania heeft aangekondigd in 2012 te zullen beginnen met de aanleg van een snelweg door de Serengeti. De beslissing heeft veel stof doen opwaaien omdat de komst van een snelweg de natuur in Tanzania ernstig zal aantasten. Zo zullen de 1,3 miljoen gnoes, zebra’s en ander wild, die ieder jaar migreren naar het noorden, hun reis niet meer kunnen maken, omdat de snelweg hun eindbestemming zal blokkeren. De migratie van de dieren is de beroemdste dierentrek ter wereld.

In het blad Nature waarschuwen 27 wetenschappers voor de gevolgen van de snelweg. “De weg zal de Serengeti ruïneren en leiden tot een ramp voor het milieu”, aldus de wetenschappers. De geplande snelweg zal 53 kilometer lang zijn en zal het Victoria Meer verbinden met het aan de oostkust gelegen Dar es Salaam.

Over dit gebied reizen ieder jaar zeldzame dieren die, met hun tocht, een groot deel van het ecosysteem in balans houden, doordat ze zaden verspreiden via hun vacht en mest. Met de komst van de snelweg zal hier een eind aan komen.

Wanneer de gnoes en ander wild worden afgesloten van het noordelijke deel van de Serengeti, waar het hele jaar door een watervoorraad is, zal dat leiden tot grote sterfte onder de dieren. Uit recent onderzoek is gebleken dat de dierenbevolking van ruim 1,3 miljoen dieren zal afnemen tot ongeveer 200.000.

Tegenstanders van het overheidsproject hebben een plan voor een alternatieve route, die qua lengte vergelijkbaar is, ingediend bij de overheid. Met deze route zouden de dieren niet verstoord worden, maar zouden vrachtwagenchauffeurs wel moeten omrijden.

Guardian: Serengeti wildebeest spectacle under threat from development

Actiegroep Save the Serengeti strijdt tegen de komst van de snelweg

cc-foto: Neville10

Geef een reactie

Laatste reacties (7)