269

Sociale dienst trekt uitkering in en legt boete op wegens bezoek winkel dochter

Vrouw overwon kanker en zocht steun bij haar dochter in haar winkel en dus legt sociale dienst een boete van 5279,40 op en laat gezin zonder inkomen

Het NCRV-programma De Monitor bericht over een opmerkelijk verhaal. Loes Tillemans uit Alphen aan den Rijn mag samen met haar echtgenoot Peter de winkel van hun dochter niet bezoeken. Reden is het feit dat ze een uitkering ontvingen en de sociale dienst de schijn van belangenverstrengeling zegt te willen voorkomen ‘want ze zou er wel eens aan het werk kunnen zijn’.

Nu, jaren later, is het stel nog steeds een boete aan het terugbetalen omdat er bezoekjes aan de speelgoedwinkel werden gebracht. Maar die bezoekjes waren niet zonder reden.  Loes zegt erover:

Ik was herstellende van een zware vorm van maagkanker. En mijn jongste dochter was net een klein houten speelgoedwinkeltje begonnen. Ik ging daar vaak naartoe, voor het gezelschap. Volgens mijn huisarts was dat ook goed voor mijn herstel, dan had ik tenminste een dagbesteding. Ik had echt geen idee dat ik dat moest melden bij de sociale dienst.

De sociale dienst houdt voet bij stuk: 5279,40 aan uitkering moet er terugbetaald worden. En door de boete stapelen achterstanden in de rekeningen zich op.

We zijn nu nog aan het terugbetalen. Ik kon mijn huur niet meer betalen, niets. Alles stapelde zich op. Aan het einde van de rit hadden we een schuld van bijna 14.000 euro.

De sociale dienst verstrekt een nieuwe uitkering maar dat mag alleen als er sprake is van nieuwe omstandigheden. En dus besluit de sociale dienst dat het stel niet meer in de speelgoedwinkel van de dochter mag komen, waar het voorheen op afgesproken tijdstippen wel werd toegestaan. Maar dan toont de sociale dienst weer een wispelturige kant:

We hebben besloten om deze toezegging in te trekken. De reden hiervoor is, dat uw aanwezigheid in de winkel van uw dochter te allen tijde de schijn op kan wekken, dat er geen sprake meer is van een gewijzigde omstandigheid.

KRO-NCRV: ‘U mag niet meer in de winkel van uw dochter komen’

Cc-foto: Sean

Geef een reactie

Laatste reacties (269)