52

Sociale huurwoning duurder dan koopwoning

Het is de omgekeerde wereld: je kunt beter een huis kopen dan een sociale huurwoning huren

De economie trekt aan, de rente is laag en ook de huizenprijzen zitten in de lift. Diegene die hier niet van mee profiteren zijn de huurders. Hun kosten lijken alleen maar te stijgen.

De huizenbezitters vieren feest nu de woningmarkt weer aantrekt. Maar er zijn mindere tijden aangebroken voor huurders, meldt de Volkskrant donderdag.

Sinds de hypotheekrenteaftrek alleen geldt voor hypotheken waarbij de woningschuld binnen dertig jaar wordt afgelost, sluiten Nederlanders bijna alleen annuïteitenhypotheken af. Kopers hebben dus het voordeel dat zij na dertig jaar eigenaar zijn van hun huis en nog amper kosten hebben, terwijl huurders tot in lengte van dagen maandelijks een bedrag moeten betalen dat ook nog eens elk jaar wordt verhoogd.

Op zichzelf is deze ontwikkeling niet nieuw maar het saillante detail zit hem in iets anders. Uit hetzelfde onderzoek van de Volkrant blijkt namelijk dat het aantal betaalbare huurwoningen in een hoog tempo daalt. Als voorbeeld wordt Amsterdam genoemd  maar deze trend is in meer grote steden zichtbaar, meldt de Volkskrant:

Tegenover die relatief bescheiden huren staat dat de corporaties in Amsterdam op grote schaal sociale huurwoningen ‘liberaliseren’, op de vrije markt verhuren zodra ze vrijkomen. Of ze worden verkocht.

En dat zorgt er simpel gezegd voor dat het aanbod van sociale huurwoningen sterk daalt en het steeds moeilijker wordt om aan een betaalbare sociale huurwoning te komen. In veel gevallen is het kopen van een woning dan goedkoper dan het huren van een sociale huurwoning. Daardoor lijkt de positie van de huurder, op de woningmarkt, verder te verslechteren.

Foto cc: Roel Wijnants
De Volkskrant.nl: Feest voor huizenbezitter, huurder duurder uit

Geef een reactie

Laatste reacties (52)