56

‘Somalische piraterij schuld van het Westen’

Volgens Marc Houben, luitenant-kolonel bij de Koninklijke Marine, viste het Westen jarenlang de Somalische visgronden leeg

Marc Houben, luitenant-kolonel bij de Koninklijke Marine, concludeert in zijn boek ‘Kapers & Piraten’ dat het logisch is dat piraten in Somalië actief zijn. Het Westen roofde jarenlang Somalische visgronden leeg en dumpte illegaal giftig afval in zee.

Houben schrijft dat het verzet ‘niet meer dan logisch’ is, meldt NOS. Jaarlijks werd er door buitenlandse mega-trawlers voor 450 miljoen euro aan vis en zeevruchten gestolen. Bovendien werd tijdens de tsunami duidelijk dat er jarenlang illegaal afval werd gedumpt in zee, toen roestende containers vol chemische afval aan de kust van Somalië aanspoelden.

Volgens Houben maakte het Westen misbruik van het ontbreken van een centraal gezag in Somalië. De piraten zagen zich genoodzaakt op te treden tegen de roof.

De luitenant-kolonel schrijft dat het positieve effect van de piraterij is dat het ecosysteem en de visstand zich nu weer herstellen.

De Nederlandse marine voert al vier jaar intensief internationale operaties tegen de Somalische piraten. Houben vraagt zich af of “het terecht is dat de Somalische piraten puur worden gezien als criminele opportunisten, terwijl aan Somalische zijde tevergeefs aandacht wordt gevraagd voor de ‘piraterij’ voor buitenlandse vissers”.

NOS: ‘Piraterij is logisch’

cc-foto: UK Ministry of Defence Omsingelde Somalische piraten geven zich over in de Golf van Ade

Geef een reactie

Laatste reacties (56)