Laatste update 17:40
69

SP brengt tienduizend mensen op de been voor Nationaal ZorgFonds

Zaterdag zijn ruim tienduizend mensen naar het Haagse Malieveld getrokken voor een grote zorgmanifestatie georganiseerd door de SP. De aanwezigen demonstreerden voor een Nationaal ZorgFonds dat het huidige zorgstelsel met commerciële verzekeraars moet vervangen. De manifestatie werd gesteund door onder andere GroenLinks, 50Plus, Partij voor de Dieren, Omroep Max en FNV.

De manifestatie begon met een Nationaal Zorgdebat. Daar gingen de lijsttrekkers van SP, GroenLinks, PvdA en 50Plus met elkaar in debat over het door SP zo vurig gewenste ZorgFonds. Een van de speerpunten in dat ZorgFonds is dat het eigen risico wordt afgeschaft. Ook moet de marktwerking in de zorg worden teruggedrongen.

Tijdens het debat bleek dat de lijsttrekkers op die punten keurig op één lijn zaten. Het verschil zat vooral in het feit dat Asscher (PvdA) en Klaver (GroenLinks) denken dat voor die actiepunten niet per se een Nationaal ZorgFonds nodig is. ‘Er zijn andere manieren die sneller en beter werken’, vond Klaver.

Na afloop van het debat trokken de duizenden aanwezigen in een protestmars door de binnenstad van Den Haag. Daarbij werd met spandoeken met daarop teksten als ‘Stop uitverkoop in de thuiszorg’ en ‘Geen winst over de rug van patiënten’ langs onder meer het ministerie van Justitie gelopen. De sfeer tijdens de demonstratie was ontspannen. Er was nauwelijks politie op de been en er hebben zich geen incidenten voorgedaan.

Bronnen: Volkskrant, AD

Geef een reactie

Laatste reacties (69)