215

SP: Miljonairsbelasting maakt het eerlijker

Roemer: 'Door iets meer te vragen van de allerrijksten kunnen we de groeiende ongelijkheid een halt toeroepen'

De SP wil een eerlijker belasting op vermogen. Dat heeft SP-leider Emile Roemer zondag gezegd in Buitenhof. De invoer van een “miljonairsbelasting” een belasting op vermogenswinst, moet volgens Roemer vier miljard euro extra opleveren.

Volgens het SP-plan voor de miljonairsbelasting zal iedereen met een vermogen van meer dan een miljoen over het deel bóven dat miljoen 1 procent belasting afdragen. Over het deel boven de 2 miljoen wordt 2 procent betaald. Ook stelt de SP een vermogenswinstbelasting voor, waarmee alleen het rendement wordt belast dat mensen daadwerkelijk halen.

De opbrengsten uit deze belastingen moeten volgens de SP besteed worden aan lastenverlaging voor de lage- en middeninkomens. Ook vindt Roemer dat er extra moet worden geïnvesteerd in zorg en sociale voorzieningen. ‘Door iets meer te vragen van de allerrijksten in ons land kunnen we investeren in de samenleving en de groeiende ongelijkheid een halt toeroepen.’

‘Mensen met spaargeld gaan er in onze voorstellen flink op vooruit. Zij hebben nu amper rendement op hun spaargeld; dan is het logisch dat je ook minder belasting betaalt. Maar van rijke beleggers vragen we iets meer. Wie veel winst maakt op zijn vermogen, moet daar gewoon belasting over betalen. Dat is heel terecht, want de afgelopen jaren hebben spaarders veel te veel belasting moeten betalen over hun vermogen en rijke beleggers veel te weinig. Die scheefgroei trekken wij recht.’

In een poging critici van het SP-plan de wind uit de zeilen te nemen, liet de partij de plannen doorrekenen door het Centraal Planbureau. De uitkomst is een opbrengst van 4,2 miljard euro. Kleinere spaarders hebben volgens Roemer bij de nieuwe plannen van de SP niets te vrezen. Op dit moment betalen zij vermogenswinstbelasting vanaf 20.000 euro. Als het aan de SP ligt zal dat straks pas vanaf 62.000 euro zijn.

Bekijk hier de aflevering van Buitenhof terug.

Geef een reactie

Laatste reacties (215)