72

SP pleit voor Europese asielzoekerscentra

'Grenslanden kunnen de toestroom niet aan en de asielzoeker is daar de dupe van'

De SP pleit voor een geheel nieuw Europees asielsysteem met Europese asielzoekerscentra. Dat schrijft Europarlementariër Dennis de Jong in een nota aan staatssecretaris Teeven (Justitie). Momenteel draaien vooral de lidstaten aan de buitengrenzen van Europa op voor de asielprocedure. “Dat systeem kraakt”, aldus De Jong.

Het uitgangspunt is dat er centra komen in de landen met EU-buitengrenzen. Daarnaast moeten er ook andere centra komen omdat asielzoekers ook doorreizen of per vliegtuig komen, schets De Jong over zijn nota aan Trouw.

Hij wil er voor zorgen dat landen als Griekenland niet blijven opdraaien voor het asielprobleem. Landen die het niet aankunnen moeten extra EU-geld krijgen en eventueel hulp van andere lidstaten in welke vorm dan ook. De Jong schets het probleem in Griekenland:

Het land is er financieel zó slecht aan toe. Door de toestroom van asielzoekers neemt ook de xenofobie er akelige vormen aan. Moet de Griekse regering tegen haar bevolking zeggen dat ze geen geld heeft voor ziekenhuizen, maar wel een zak met EU-geld voor onderkomens voor asielzoekers? Malta is gewoon te klein voor dit probleem. De asielzoekers zijn de dupe.”

Binnen Europa hebben landen nog altijd hun eigen asielwetten. Die van Nederland zijn redelijk streng in vergelijking met andere EU-landen. Volgens de Jong moet het eerste gesprek met een asielzoeker plaatsvinden in een Europees asielzoekerscentrum. De meer complexe asielvragen zouden beoordeeld moeten worden per land.

De nationale centra voor asielzoekers blijven dus wel bestaan. Het voordeel van dit systeem is dat als er ergens een opeenhoping van procedures dreigt, een andere land wat kan opvangen. Zo verloopt de aanvraag voor alle asielzoekers vlot en netjes.

Lees meer in Trouw: ‘Stel Europese asielzoekerscentra in’

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (72)