30

SP start campagne tegen kabinetsplan arbeidsongeschikten

SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut: 'Tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking zullen achter de geraniums en in de armoede belanden'

De plannen van het nieuwe Kabinet Rutte zullen mensen met een arbeidsbeperking (Wajong, WSW en WWB-uitkering) geen stap verder de arbeidsmarkt op helpen. Dat zegt SP Kamerlid Sadet Karabulut: “Tienduizenden mensen met een arbeidsbeperking zullen achter de geraniums en in de armoede belanden. Ik weiger te accepteren dat zij de rekening van de crisis gaan betalen.”
De SP lanceert daarom de campagne “Armoede werkt niet” in een poging om deze kabinetsplannen van tafel te krijgen.

Het Kabinet wil dat meer mensen met een arbeidsbeperking aan de slag gaan in normale bedrijven. Karabulut op de website van de SP:

Dat is een nobel streven, maar er wordt helemaal niets gevraagd van werkgevers om mensen uit de sociale werkvoorziening of jonggehandicapten in dienst te nemen. Het verleden laat zien dat weinig werkgevers op vrijwillige basis mensen met een arbeidsbeperking aannemen. Dat betekent dat deze mensen niet aan de slag komen en afhankelijk blijven van een uitkering.

Sterker nog, zegt de SP, als de plannen van het kabinet doorgaan, zullen 30.000 banen in de sociale werkvoorziening verloren gaan. Bovendien worden de uitkeringen ook verlaagd en gaan jonggehandicapten, bijstandsgerechtigden en mensen met een arbeidsbeperking die bij normale werkgevers aan de slag gaan, mogelijk onder het minimumloon verdienen.

Karabulut:
“Geld afpakken van mensen die al geen cent te makken hebben, is een laffe bezuiniging en leidt uiteindelijk tot meer armoede en uitsluiting. Juist mensen met een arbeidsbeperking hebben recht op werk en een eerlijk loon. Dat is een kwestie van beschaving.

Op de campangewebsite kunnen mensen met en zonder arbeidsbeperking de campagne steunen en bij een meldpunt hun persoonlijke verhaal kwijt.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)