166

SP valt PvdA aan

Welke partij gelooft het meest in 'Eigen Kracht'?

In NRC Handelsblad staat dit weekend een interview met de nummer twee van de SP: Renske Leijten. Ze somt onder meer de partijen op met wie de SP eventueel een regering zou willen vormen. Hierbij noemt ze GroenLinks en het CDA. D66 is niet links genoeg, de PvdA is wél een goede optie, alhoewel de partij te veel leunt op de overheid en te weinig uitgaat van de eigen kracht, aldus Leijten.

De VVD wordt niet uitgesloten, maar de SP wil het liefst alleen samenwerken met linkse partijen. D66 valt daar volgens Leijten buiten. “Sociaal-democratisch staan ze te ver van ons af” zegt ze in het interview.

Direct na deze uitspraak valt de politica de PvdA aan op haar gebrek aan liberalisme. Op de vraag of de SP de nieuwe PvdA is antwoordt ze:

[…] Wij gaan niet uit van de overheid, maar van de kracht van mensen. De PvdA niet, die ziet de overheid als oplossing voor alles.

Jaap Jansen twitterde de quote zondagmiddag en kon op flink wat weerstand rekenen. PvdA-er Ronald Plasterk sprong onmiddellijk in de verdediging door te stellen dat de uitspraak niet van Leijten zelf is, maar van Maxime Verhagen, waarna Jansen het bewijs, een foto van het artikel, twitterde.

De SP zit al langere tijd op de staatslijn, maar lijkt deze koers nu te verlaten. De Amsterdamse wethouder voor Financiën en Onderwijs, Lodewijk Asscher (PvdA) hamert juist al langer op het belang van ‘eigen kracht’. Bekijk hier een filmpje waarin Asscher vertelt over de ‘eigen-kracht manier van denken’ en wat de rol van de overheid in zijn ogen moet zijn.

Opmerkelijk is verder ook dat Leijten samenwerking met D66 moeilijk vindt, omdat de partij in haar ogen niet links genoeg is, maar het gebrek aan eigen kracht dat ze de PvdA verwijt, komt bij D66 juist erg naar voren. Zo valt op de website te lezen:

Wij vertrouwen op de eigen kracht en ontwikkeling van mensen.

Daarom zien we de toekomst met optimisme tegemoet. Mensen zijn zo creatief dat ze steeds opnieuw zelf oplossingen vinden.

Wij willen dat de overheid deze kracht, vindingrijkheid en creativiteit van mensen ondersteunt en ruimte geeft. De sleutel voor verandering ligt bij mensen zelf en wij willen dat de overheid daarbij aansluit.

Wat mensen voor zichzelf en anderen kunnen doen is veel belangrijker en effectiever dan wat de overheid kan doen.

Foto: Jaap Jansen

Geef een reactie

Laatste reacties (166)