134

Spaanse Volkspartij wint verkiezingen

Update: De Spaanse Volkspartij, Partido Popular is de grote winnaar bij de parlementsverkiezingen. Vervroegde verkiezingen in Spanje vanwege de kritieke economie in het land

In Spanje zijn zondag vervroegde verkiezingen begonnen vanwege de eurocrisis. Verwacht wordt dat de zeven jaar regerende socialisten worden afgestraft. Veel Spanjaarden vinden dat zij het land in een kritieke financiële situatie hebben gebracht. Opiniepeilingen laten zien dat de Spaanse Volkspartij, Partido Popular (PP), geleid door Mariano Rajoy, een fikse voorsprong heeft op de socialisten. Zondagavond bleek dat de partij met ruim 43 procent van de stemmen leidt.

Zo’n 36 miljoen Spanjaarden gaan vandaag naar de stembus voor een nieuw parlement. Aanvankelijk stonden de verkiezingen voor volgend jaar op de agenda maar premier José Luis Rodriguez Zapatero wil haast maken.

Vrijdag steeg de rente op Spaanse staatsobligaties met 7 procent tot een recordhoogte. Spanje moet zo snel mogelijk het vertrouwen op de financiële markt terugwinnen anders moet het land om hulp gaan vragen van de eurozone. Vast staat dat de volgende regering ingrijpende maatregelen moet nemen als regeringen in Italië en Griekenland.

De overstap van Spanje naar de euromunt heeft het land naar de rand van de afgrond gebracht schrijft NRC correspondent Merijn de Waal.

Dankzij toetreding tot de muntunie kon Spanje rond de eeuwwisseling spotgoedkoop lenen. Met als gevolg dat het land een enorme vastgoedzeepbel opblies, die jarenlang de motor van de economie was. Sinds het uiteenspatten hiervan, eind 2007, is de economie in een vrije val beland. Het land kampt met een grote buitenlandse schuldenlast, hoge werkloosheid en beroerde groeiperspectieven.

NRC: Vandaag gaat Spanje naar stembus – peilingen wijzen op ruk naar rechts

cc-foto: Sventine Eye

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (134)