237

Spanjaarden kiezen voor links

Jonge partij Podemos verandert het politieke landschap ... Activist gekozen tot burgemeester Barcelona

De Volkskrant spreekt van ‘een politieke aardverschuiving’ die plaats heeft gevonden in Spanje. Bij lokale en regionale verkiezingen boekte de linkse partij Podemos forse winst. Barcelona koos zelfs een activist als burgemeester.


De Volkskrant schrijft:

In Barcelona wist een door Podemos gesteund  politiek samenwerkingsverband in enkele maanden uit te groeien tot de grootste partij ten koste van de huidige Catalaans-nationalistische CiU. Burgemeesterskandidate en lijsttrekker Ada Colau, die bekend werd als actievoerder tegen de huisontruimingen van families die hun hypotheek niet  konden betalen, kreeg daarbij de meeste stemmen. In de gemeente Madrid verloor de door Podemos gesteunde coalitie na een nek aan nek-race met een marginaal verschil van de conservatieve partij.

Colau wil onder meer een einde maken aan de beruchte huisuitzettingen. Spanjaarden die door de crisis achter raken met hun aflossing worden het huis uitgezet waarna het tegen een bodemprijs wordt verkocht. De uitgezette bewoners blijven zitten met een enorme hypotheekschuld en kunnen geen kant meer op, anders dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten waar het verlies voor de hypotheekbank is. Spanje kent een grote en zeer actieve protestbeweging tegen deze praktijk.

Colau verklaarde na haar overwinning:

De hoop heeft gewonnen. Het verlangen naar verandering heeft de campagne van de angst, van de berusting, overwonnen. Dit is een overwinning van David tegen Goliath.

In het hele land kregen de regerende conservatieven weliswaar de meeste stemmen maar de alleenheerschappij van de rechtse Partido Popular is gebroken. Als de uitslag een indicatie is voor de parlementsverkiezingen die over een half jaar worden gehouden dan wordt PP op z’n minst gedwongen coalitiepartners te zoeken. In de regionale parlementen moet de conservatieve partij daar al toe overgaan. In de conservatieve bolwerken Valencia en Castilla-La Mancha sneuvelde de meerderheidspositie van de PP. De conservatieven, die in vergelijking met het vorige resultaat 2,5 miljoen kiezers verloren, worden niet alleen aangevallen door het in 2014 opgerichte Podemos maar ook door de nieuwe centrumrechtse partij Ciudadanos die eveneens veel stemmen haalde. De socialistische partij, die 775.000 stemmen kwijtraakte, eindigde als tweede. De verwachting is dat linkse partijen samen op zullen trekken om waar mogelijk de conservatieven uit het bestuur te houden.

Geef een reactie

Laatste reacties (237)