Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Spanje financieel op eigen benen verder'

  •  
31-12-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_ECB_JimDWoodward_300.jpg
Ook Griekenland zal in 2014 geen financiële steun meer vragen uit het Europese noodfonds ESM, zegt premier Samaras
Spanje heeft geen financiële steun meer nodig uit het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM). Dat schrijft de organisatie vanochtend op haar website. Het ESM leende ruim 41 miljard euro aan Spanje om te voorkomen dat grote banken om zouden vallen en in hun kielzog de Spaanse overheid failliet zou gaan.
NRC Handelsblad citeert dinsdag Klaus Reglin, directeur van het ESM :
Het ESM-programma heeft duidelijk bijgedragen aan de herkapitalisatie van de bankensector in Spanje. Ik ben ervan overtuigd dat het hulpprogramma en de structurele hervormingen ervoor zullen zorgen dat de Spaanse economie weer stabiel wordt en substantieel zal groeien.
In juli 2012 gingen de eurolanden akkoord met de miljardenlening. In ruil voor de steun moest de Spaanse regering een aantal grote hervormingen doorvoeren. Onder toezicht van de EU wordt de bankensector opgeschoond. Spaanse banken staan er inmiddels beter voor dan sommige andere in Europa, zei Nederlands minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem in de Spaanse krant El País.
Of Spanje hiermee ook uit de economische crisis komt is nog de vraag. NRC schreef eerder dat de op drie na grootste economie van de eurozone nog altijd worstelt met hoge werkloosheidscijfers, een hoge staatsschuld en veel slechte leningen bij de banken.
Griekenland De Belgische publieke omroep VRT meldt dat ook Griekenland in 2014 geen gebruik meer zal maken van de financiële hulpprogramma’s. Dat heeft althans de Griekse premier Antonis Samaras de Grieken in zijn nieuwjaarstoespraak beloofd. “Griekenland wordt in 2014 opnieuw een normaal land”, zo zei Samaras:
In 2014 zullen we de grote stap zetten uit de hulpprogramma’s en we zullen ook geen nieuwe lening meer aanvragen”, zei Samaras tijdens de uitzending van zijn nieuwjaarsboodschap. “De Griekse schuld zal officieel beheersbaar worden verklaard en er zal geen nood meer zijn aan nieuwe hulplijnen of leningen. Op die manier wordt 2014 het jaar waarin Griekenland zijn terugkeer maakt op de financiële markten en opnieuw een land wordt als alle andere.
Flickr_ECB_JimDWoodward_620
De Griekse minister van Financiën Yannis Stournaras zei maandag al dat Griekenland na afloop van het tweede reddingsplan in juli 2014, geen derde reddingsplan nodig zou hebben.
Griekenland heeft het uitbreken van de crisis in 2010 ruim 240 miljard euro aan steun ontvangen. In ruil daarvoor moesten ook de Grieken instemmen met zware bezuinigingsmaatregelen die erg zwaar wegen op het leven van de gewone Grieken. aldus de VRT.
Foto: ECD, cc: Jim D. Woodward

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.