Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spanje trilt op zijn grondvesten

  •  
29-03-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Dag van algemene staking: Duizenden Spanjaarden de straat op om te demonstreren tegen de bezuinigingsplannen van Mariano Rajoy
Spanje lijkt op de rand van een implosie te staan nu de stakingen in het land zijn vermenigvuldigd. Men vreest voor de draconische bezuinigingsmaatregelen die de regering van premier Mariano Rajoy vrijdag zal aankondigen. Donderdag is het overigens exact 100 dagen nadat de regering aan de macht kwam. Er rijden minder bussen en treinen in het land, en in ziekenhuizen is alleen de spoedeisende hulp nog open.
De massademonstratie deze donderdag is het hoogtepunt van sociale ergernis tegen de hoge werkloosheid eind 2011 (24,3%), de recessie en de soberheid. De overheid wil het tekort in één jaar tijd terugdringen tot de Europese norm van drie procent. Hiertoe zal Spanje bovenop de circa 30 miljard euro die al ingepland stond nog zo’n 5 miljard euro extra bezuinigen.
Het is pas de zesde dag van algemene staking in Spanje sinds het herstel van de vakbonden in 1977. De laatste vond plaats op 29 september 2010, onder de vorige, socialistische, regering. Volgens peilingen doet dertig procent van de bevolking mee aan de staking.
cc-foto: Osvaldo Gago
BNNVARA fallback image
BNNVARA fallback image
BNNVARA fallback image
Meer foto’s bij de Franse Huffington Post:  Grève générale en Espagne

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.