127

Spanje verwerpt Europese migratiepaniek

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Josep Borell heeft ontkend dat het land te kampen heeft met “massa”-immigratie. Ook zei de minister dat Europa dringend ‘vers bloed’ nodig heeft om teruglopende geboortecijfers te compenseren.

‘We gebruiken het woord “massa” te makkelijk,’ zei Borell tegen journalisten na afloop van een gesprek met zijn Jordaanse collega Ayman Safadi. Sinds het begin van dit jaar hebben zo’n 21.000 vluchtelingen en migranten geprobeerd vanaf het Afrikaanse continent Spanje te bereiken. Via zee en via de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Marokko.

Tot voor kort was de voornaamste oversteekroute naar Europa die vanaf de Libische kust naar Italië, een tocht waarbij duizenden vluchtelingen de dood vonden in het water van de Middellandse Zee. Vorig jaar kwamen er schokkende berichten en beelden naar buiten van Libische slavenmarkten waar vluchtelingen gevangengehouden en verkocht werden. Ook is gebleken dat de Libische kustwacht bootvluchtelingen beschiet en berooft.

Sinds de route is verlegd naar Spanje, is het aantal mensen dat vanaf Libië vertrekt met 80 procent gedaald. De personen die Europa proberen te bereiken door over de hekken van de Spaanse enclaves te klimmen springen het meest in het oog, vanwege de vele ernstig gewonden die daarbij vallen, onder meer vanwege de scheermessen in de omheining, maar ook vanwege de aanvallen op de politie op de grond. Volgens Borell zijn het die gebeurtenissen die ‘de publieke opinie choqueren en zorgt de van nature ongecontroleerde chaos van immigratie voor angst’.

Borell waarschuwde er ook voor om de migratie in het juiste perspectief te plaatsen. Zeshonderd mensen wisten de Spaanse enclaves daadwerkelijk binnen te komen. ‘Dat is niet massaal, helemaal niet vergeleken bij de 1,3 miljoen Syriërs die nu in Jordanië verblijven.’

We hebben het over 20.000 migranten tot nu toe dit jaar, voor een land met meer dan 40 miljoen inwoners. Dat is geen massa-immigratie.

Volgens Borell worden alle personen die het land binnenkomen opgevangen en begeleid, ook al zeggen hulporganisaties dat de opvangcentra verzadigd raken. En, zo zegt Borell, de toestroom van mensen uit andere delen van de wereld zal op den duur hard nodig zijn op het Europese continent:

Europa’s demografische ontwikkeling laat zien dat we een vergrijzend continent worden. We hebben vers bloed nodig en het ziet er niet naar uit dat we dat bloed binnenkrijgen via onze eigen voortplanting.

Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (127)