98

Speech tegen PVV-haat: ‘Mijn hart brak in duizend stukjes’

PVV Noord-Holland loopt weg tijdens betoog collega van Marokkaanse afkomst ... PvdA-Statenlid Naima Ajouaau nodigt PVV en andere collega's uit tot 'pad van menselijkheid en rechtvaardigheid'

De PVV in de Noord-Hollandse Staten kon het maandag niet opbrengen om te luisteren naar het persoonlijke relaas van een Marokkaanse collega. PvdA-Statenlid Naima Ajouaau sprak tijdens een vergadering de angst uit dat haar kinderen in een ander Nederland opgroeien dan zij, maar ook de vreugde dat steeds meer mensen zich met haar uitspreken tegen de haatzaaierij van de PVV.


Update: In een soms emotioneel maar altijd krachtig betoog legt Ajouaau uit hoe ze nooit twijfelde over haar Nederlanderschap en er amper bij stilstond dat ze gezien werd als Marokkaan. Tot de haat losbarstte en haar zoontje huilend thuiskwam van school. Ze besloot de politiek in te gaan om tegenwicht te bieden. Omdat ze menselijkheid wil, wederzijds begrip. Ze wil de golf van haat stoppen, nu het nog niet te laat is. dat probeert ze uit te leggen aan haar collega’s van de PVV en de rest van Nederland. De namen die ze aan het begin van haar betoog speciaal noemt, zijn die van de leden van de PVV-fractie. Kort na het begin van haar speech verlieten die de zaal.

Een enkele keer kost haar moeite om haar emoties in bedwang te houden. “Sorry, ik ben hartstikke zenuwachtig” zegt ze op 8:30.

Eerder:

Ajouaau noemt het in haar toespraak “zuur om te merken dat mijn kinderen in een ander Nederland opgroeien. “Een Nederland waar het voor hen niet vanzelfsprekend is dat zij oogsten wat zij zelf zaaien”

Volgens Ajouaau worden Marokkanen “niet voor volwaardig gezien en steeds opnieuw geconfronteerd met veralgemeniserende aanvallen”. Dat is mede aan opkomst van de PVV te wijten, stelt het Statenlid: 

En waarom? Omwille van electoraal gewin en angstgevoelens! Het toppunt in een lange reeks van afschuwelijke uitspraken was toch wel het moment waarop er luidkeels gescandeerd werd dat er minder Marokkanen in Nederland moesten zijn.

Ajouaau ziet echter ook een lichtpunt:

De afgelopen dagen hebben ons getoond dat een groot deel van de Nederlandse samenleving niet meer accepteert dat een politiek ‘leider’ en zijn partij een volledige groep buiten de samenleving proberen te plaatsen. Sterker nog, het is duidelijk geworden dat de samenleving leiders wil zien die kunnen verbinden. Dit heeft de samenleving gedaan door in alle gelederen afstand te nemen van de PVV en haar haatzaaiende gedragingen. Dit geeft ons als Marokkaanse Nederlanders hoop, want lang vroegen we ons af waar nu die tegenstanders van de PVV waren en waarom ze zo stil bleven. De steun van onze medelanders verwarmt nu onze harten.

Hoewel het Statenlid haar betoog afsloot met een “uitnodiging tot het pad van menselijkheid en gelijkwaardigheid”, besloot de PVV op te staan en weg te lopen. Van alle andere partijen kreeg Ajouaau applaus voor haar woorden, meldt de regionale omroep RTV Noord-Holland.

Ajouaa hield haar betoog voorafgaand aan een debat over de uitspraken van Wilders. Dat debat ging daarna niet door.

De volledige tekst van Naima Ajouaau is hier te lezen. 

Foto: RTV Noord-Holland

Geef een reactie

Laatste reacties (98)