73

Spekman: haal de familie Karim terug

[Video] Garantie ministerie is dode letter gebleken

Hans Spekman, PvdA Tweede Kamerlid, wil dat de familie Karim terugkomt naar Nederland. Op 7 april van dit jaar werd een aantal gezinnen uitgezet naar Irak. Ze waren uitgeprocedeerd. Eén van die gezinnen is de familie Karim uit Dronten. Ze moesten terug naar Kirkuk in Irak.

Get Adobe Flash player

Volgens het Ministerie van Immigratie en Asiel wordt bij alle uitzettingen zorgvuldig beoordeeld of de situatie in het land van herkomst stabiel en veilig genoeg is om het welzijn van de uitgeprocedeerde asielzoekers te waarborgen. 

Volgens Spekman is die garantie dus een dode letter. Het Kamerlid wil dat minister Gerd Leers een persoonlijk ambtsbericht opstelt. Volgens hem is het te gevaarlijk voor de familie Karim om in Irak te blijven en moeten ze zo snel mogelijk terugkomen.

In een reactie laat Gerd Leers weten: ”Ik begrijp heel goed dat het voor het gezin moeilijk is om hun toekomst in Irak weer op te bouwen. Dat geldt zeker voor de kinderen: voor hen is Irak na zoveel jaar in Nederland eigenlijk een heel nieuw land. Maar het asielverzoek van de familie was afgewezen; na zorgvuldige beoordeling en na toetsing door onafhankelijke rechters. Daarbij is de veiligheidssituatie in Irak voor het gezin meegewogen.”

“Natuurlijk weten we dat het leven in sommige landen veel moeilijker is dan in Nederland. Maar daar is asiel geen oplossing voor. Asiel is er voor mensen die echt bescherming nodig hebben tegen geweld en persoonlijke vervolging. Niet om mensen betere ontplooiings- of ontwikkelingsmogelijkheden in Nederland te bieden,” aldus Leers.

Bekijk hier de uitzending over de familie Karim: Weggestopt in Irak

Geef een reactie

Laatste reacties (73)