9

Spermabank omzeilt Deense eiceldonatiewet door ‘gratis’ vakantie aan te bieden.

Waar vrouwen in Denemarken niet direct betaald mogen krijgen voor het doneren van eicellen, mag dit bij spermadonoren wel

De grootste spermabank ter wereld biedt vrouwen in Denemarken die hun eicellen willen doneren een gratis vakantie aan. Op die manier wil de spermabank onder het wettelijke verbod op handel in eicellen uitkomen. Vrouwen mogen in Denemarken namelijk niet rechtstreeks voor hun eicellen betaald worden. Mannen mogen echter wel direct betaald worden voor hun sperma. Dat schrijft de Britse krant de Independent zondag.

De Cryos International Sperm Bank betaalt de buitenlandse trips als ‘minimaal toegestane tegemoetkoming onder de Deense wet’. De vrouwen die hun eicellen doneren mogen zelf kiezen of ze dit anoniem doen of aan een specifieke persoon.

Vrouwen krijgen in Denemarken maximaal 320 euro aan financiële compensatie. Ter vergelijking: in Nederland is dit 900 euro per behandeling. De discussie die in de Europese Unie wordt gevoerd over financiële vergoedingen voor eiceldonoren komt volgens het UMC Utrecht voort uit vragen over uitbuiting van vrouwen en het handelen in lichaamsmateriaal.

Er bestaat, met name in Europa, discussie over de hoogte van de vergoeding die een eiceldonor zou moeten ontvangen en waarop deze vergoeding gebaseerd zou moeten zijn. Dit heeft onder meer te maken met vragen over uitbuiting van vrouwen en gebruik van lichaamsmateriaal als handelswaar. Deze kwestie maakt dat eiceldonatie in een aantal landen, zoals Duitsland, Oostenrijk en Italië niet is toegestaan.

Independent: Danish women offered holidays in the sun to become egg donors

Foto: Still uit YouTube-filmpje UMC Utrecht

Geef een reactie

Laatste reacties (9)