15

Spies houdt RvS-advies weigerambtenaar achter

NOS: Advies Raad van State in la weggestopt... COC: Spies past vertragingstechniek toe om weigerambtenaar te handhaven

Demissionair minister Liesbeth Spies houdt het advies van de Raad van State over de weigerambtenaren bewust achter. Dat melden bronnen aan de NOS. Spies zou al weken in het bezit zijn van het langverwachte advies, maar deze willens en wetens achterhouden.

Buitengewoon ambtenaren van de burgerlijke stand mogen op basis van gewetensbezwaren weigeren homo’s en lesbiennes te trouwen. De Tweede Kamer besloot eind vorig jaar hier een einde aan te maken, maar het kabinet heeft de motie nog niet uitgevoerd. Het wacht nog op een advies van de Raad van State.

Dat advies heeft de minister dus al weken in handen, maar nog steeds niet naar de Kamer gestuurd. Pas wanneer zij dat doet, kan de kwestie behandeld worden.

NOS schrijft verder:

De belangenorganisatie voor homoseksuelen COC is boos op de CDA-minister. Volgens voorzitter Bergkamp past Spies bewust een vertragingstactiek toe omdat haar partij de weigerambtenaar wil handhaven.

Spies ontkent dat ze het advies achterhoudt. Volgens haar heeft het kabinet prioriteit gegeven aan het Vijfpartijenakkoord. “Daar is alle tijd en energie in gaan zitten en we zullen de Kamer natuurlijk ook informeren over de voorlichting van de Raad van State.”

Geef een reactie

Laatste reacties (15)