19

Sponsoren dreigen met terugtrekking na FIFA-omkoopschandaal

VISA dreigt zich per direct terug te trekken ... Ook Poetin laat zich uit: 'Poging om WK 2018 in Rusland te voorkomen'

Grote sponsoren van de FIFA-evenementen dreigen zich terug te trekken als de FIFA geen orde op zaken stelt. Het gaat om bedrijven als Coca-Cola, Adidas, Hyundai, McDonald’s en Visa. Nike is zelf in de verdachtenhoek geplaatst omdat het betrokken zou zijn geweest bij het omkoopschandaal, schrijft de Volkskrant.

Tijdens een persconferentie heeft UEFA-voorzitter Platini harde kritiek geuit op FIFA-voorzitter Blatter. Hij heeft hem in eerste instantie gevraagd om te stoppen als voorzitter en ‘dat we erna vrienden kunnen blijven’. Volgens Blatter was het echter al te laat.

Eerder:
Nike (hoewel niet bij naam genoemd) zou miljoenen bovenop het officiële contract betaald hebben om exclusief de kleding aan het Braziliaanse voetbalteam te kunnen leveren. Nike zegt niets in de doofpot te willen stoppen.

Nike is tegen elke vorm van manipulatie

Ook creditcardbedrijf Visa overweegt de samenwerking opnieuw tegen het licht te houden als de voetbalbond niet hervormt.

Onze teleurstelling is groot. We verwachten dat FIFA onmiddellijk stappen neemt om deze problemen aan te pakken

Het Nederlands Dagblad heeft ondertussen besloten alle advertenties van WK-sponsoren te weigeren in de krant. Dat zei hoofdredacteur Sjirk Kuijper in het Radio 1 Journaal.

De taal van het geld is de enige waar dit soort organisaties naar luisteren en dat geld komt dan weer bij ons vandaan

Kuijper gelooft erin dat consumenten een groot verschil kunnen maken.

Sepp Blatter zou donderdag spreken tijdens een FIFA-congres maar kwam niet opdagen.

“Voorzitter Blatter verontschuldigt zich dat hij niet aanwezig kan zijn. Hij heeft andere dingen aan het hoofd die momenteel ongetwijfeld belangrijker zijn”, zei de voorzitter van het congres.

Ook de Russische president Poetin heeft zich uitgelaten over de invallen. Volgens hem is de FBI-inval ‘opnieuw een schaamteloze poging van de VS om zich te bemoeien met buitenlandse juridische zaken’. Het zou een ‘overduidelijke poging zijn’ om te voorkomen dat Rusland het WK in 2018 mag organiseren, door een herverkiezing van Blatter te voorkomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)