Laatste update 21:24
5

Sportbonden handelen in persoonsgegevens van leden

Na tientallen klachten over verschillende sportbonden is de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek gestart naar in ieder geval één bond, de nationale tennisbond (de KNLTB). De laatste tijd ontvangt de Autoriteit Persoonsgegevens veel klachten van leden van bonden die zich irriteerden aan belacties, mails of reclame. Toestemming voor het verhandelen van persoonsgegevens hadden ze niet gegeven.

Op de website van de NOS zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens: “Bonden mogen persoonsdata gebruiken om verenigingen te laten draaien en mensen te laten sporten, niet om ze te verhandelen.” Hij wijst er verder op dat een fiat van een ledenraad niet genoeg is. “Je moet echt élk lid vragen: vindt u het goed dat ik uw gegevens verkoop aan bedrijf X of Y? Pas dan mag het.”

Sportbonden met veel leden hebben tegenwoordig vaak een uitgebreide commerciële strategie, waar het verhandelen van persoonsgegevens in past. De KNVB, de nationale voetbalbond, heeft de persoonsgegevens van 3,5 miljoen mensen in haar ledenbestand. Met hulp van marketingsbureau’s is nagedacht hoe die het best benaderd kunnen worden voor commerciële acties.

Bron: Nieuwsuur, RTL Nieuws

Geef een reactie

Laatste reacties (5)