7

Spotify en muzikanten in de clinch over geld

Radiohead-voorman haalt uit naar Spotify: betalen kleine artiesten te weinig ... Spotify keert dit jaar nog 1 miljard dollar uit

Met muziekdienst Spotify dacht iedereen eindelijk een dienst te hebben gevonden die kan concurreren met piraterij. Voor een klein bedrag per maand kun je naar alle aangesloten artiesten luisteren. De muzikanten krijgen betaald voor hun werk, en jij kunt vrijelijk naar van alles en nog wat luisteren, zonder dat je direct bakken met geld kwijt bent. Klinkt als een goed idee, toch? Afgelopen weekend laaide een flink debat op over de uitbetalingen van Spotify.


Thom Yorke, voorman van de band Radiohead, trok afgelopen weekend al zijn solonummers en nummers die hij met zijn groep Atoms for Peace heeft gemaakt terug van Spotify. Producer Nigel Godrich (Radiohead/ Paul McCartney) stond hem bij. Volgens de twee betaalt de muziekdienst, vooral beginnende artiesten, te weinig. Godrich:

Het gaat erom dat ze een model creëren dat heel waardevol zal zijn. Maar in de tussentijd kunnen kleine labels en nieuwe muzikanten hun licht niet eens aanhouden. Het is gewoon niet goed.

In een reactie laat een woordvoerder van Spotify weten dat de muziekdienst tot nu toe ruim 500 miljoen dollar heeft uitbetaald aan artiesten. Tegen het einde van dit jaar moet dat 1 miljard dollar zijn. Spotify:

We zijn 100 procent toegewijd om van Spotify de meest artiest-vriendelijke muziekdienst te maken. We zijn steeds in gesprek met artiesten en managers om de mogelijkheden te bespreken waarop Spotify hun kan helpen hun carrières verder op te bouwen.”

Tegenover TechCrunch verklaart de muziekdienst:

We bevinden ons momenteel in de beginfase van een langetermijnproject, dat nu al een heel erg positief effect heeft op artiesten en nieuwe muziek. Een groot deel van onze inkomsten wordt geïnvesteerd in het begeleiden van nieuw talent en het produceren van fantastische nieuwe muziek.”

Yorke en Godrich zijn niet de eerste die kritiek uiten op Spotify. Eerder haalden ook zangeres Adele en de band Coldplay uit naar de dienst.

Guardian: Thom Yorke blasts Spotify on Twitter as he pulls his music

cc-foto: Zenra

Geef een reactie

Laatste reacties (7)