Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Spotify verdringt iTunes

  •  
04-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
spot_300.jpg
Downloads zijn uit, streaming is in
Nieuwe media hebben een veel kortere levensduur dan oude media. iTunes, de online muziekstore die de doodklap betekende voor de traditionele cd-winkel, lijkt nog geen 15 jaar na de start zelf alweer achterhaald te raken.
De bakelieten 78-toerenplaat ging zo’n 60 jaar mee totdat de vinyl lp op de markt kwam. Die grote 33-1/3 toeren plaat draaide vervolgens een jaar of veertig goed totdat de cd opkwam. Een net iets nieuwer medium, de muziekcassette, ging zo’n dertig jaar mee. En iTunes, dat in 2001 gelanceerd werd, is nu al stevig terrein aan het verliezen.
Marktonderzoekbureau Nielsen meldt dat in de VS in de eerste zes maanden van 2014 de verkoop van downloads zo’n 15 procent is afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Daarentegen nam het gebruik van streamingdiensten met 42 procent toe. Voor de muziekmakers is dat laatste niet per se goed nieuws omdat diensten als Spotify slechts heel weinig inkomsten opleveren. Het enige lichtpuntje is dat steeds meer mensen betalen voor – reclamevrije – streamingdiensten waardoor de inkomsten daarvan hoger liggen dan die van de gratis diensten.
Apple concurreert met Spotify middels de streamingdienst iTunes Radio. Google heeft deze week de streamingdienst Songza opgekocht die gespecialiseerd is in muziek die past bij je stemming.
cc-foto:  Bjorn Olsson

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.