36

Rechter: Nederlandse staat deels aansprakelijk voor massamoord Srebrenica

De Nederlandse staat is deels aansprakelijk voor de moord op bijna 350 moslimmannen in Srebrenica. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdagochtend bepaald. De zaak werd door ruim zesduizend nabestaanden van de slachtoffers aangespannen.

Op 13 juli 1995 bevonden de slachtoffers zich op de compound van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. Twee dagen eerder was Srebrenica gevallen nadat Dutchbat niet in staat was gebleken de VN-enclave te beschermen tegen de Servische troepen onder leiding van generaal Mladic. De mannen die hun toevlucht hadden genomen tot de Dutchbat-compound werden door de Bosnische Serviërs weggevoerd en vermoord, samen met nog zeven- tot achtduizend moslimmannen uit Srebrenica.

Het gerechtshof zegt dat er een kans is van 30 procent dat de mannen niet zouden zijn gedood, als zij niet van de compound waren weggestuurd. Eerder al had de rechtbank bepaald dat Dutchbat wist, of had moeten weten, dat de mannen ernstig gevaar liepen. De nabestaanden, verenigd in de stichting Moeders van Srebrenica, hebben recht op een schadevergoeding.

De Dutchbat-veteranen zelf eisen ook een schadevergoeding van de Nederlandse staat, dat werd maandagavond bekend. De veteranen vinden dat zij op een ‘onmogelijke missie’ naar Srebrenica zijn gestuurd. Volgens de advocaten zijn de veteranen jarenlang verantwoordelijk gehouden voor de massamoord, terwijl het de Nederlandse regering was die de ernst van de situatie ‘onvoldoende erkend’ heeft. De veteranen zouden hierdoor geestelijke schade hebben opgelopen. De interne regeling van Defensie om de militairen financieel te compenseren, is volgens de advocaten onvoldoende.

Bronnen: NOS, Nu / cc-foto: Julian Buijzen

Geef een reactie

Laatste reacties (36)