Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Staat mag advocaten niet meer afluisteren

  •  
27-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
aivd2.jpg
Rechter Den Haag steekt in hoger beroep stokje voor afluisterpraktijken inlichtingendiensten
De rechter in Den Haag heeft in hoger beroep bepaald dat advocaten niet meer afgeluisterd mogen worden door de inlichtingendiensten AIVD en MIVD.
De gesprekken zouden alleen afgeluisterd mogen worden als er sprake is van onafhankelijk toezicht. Als dat niet binnen een paar maanden gebeurt, moet de overheid in zijn geheel stoppen met tappen. 
Het kabinet was in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak in de afluisterzaak van advocatenkantoor Prakken d’Oliveira. Het Amsterdams kantoor bleek afgeluisterd te worden door het AIVD. 
Het kabinet heeft laten weten onafhankelijk toezicht aan te schaffen maar vindt een termijn van zes maanden te weinig om dat te realiseren. De Haagse rechter is het daar niet mee eens en vindt dat de staat dit eerder aan had kunnen zien komen. Ook zegt de rechter dat de wet niet veranderd hoeft te worden maar dat een wijziging van beleid voldoende zou zijn.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.