24

Staatssecretaris Dekker (VVD) speelt Sinterklaas voor Rosenthal (VVD)

Dekker verhoogt meerdere malen met terugwerkende kracht de vergoeding van Rosenthal als lid adviesraad

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs benoemde Uri Rosenthal tot voorzitter van Adviesraad voor Wetenschap en Techniek (AWT) om erna zijn vergoeding te verdubbelen.

Volgens Dekker was dit per ongeluk, maar het is een pijnlijke fout aangezien Rosenthal zijn oude leermeester is en dit tot tweemaal toe gebeurde.

Dekker:

Stom. We gaan een rectificatie naar de Staatscourant sturen.

Rosenthal erkent de zwaarte van de ‘fout’:

Het is een pittige fout. (..) Als u daar een punt van wilt maken, vooruit. Ik ben het slachtoffer van verkeerde berichtgeving in de Staatscourant. Die salarisverhoging heb ik nooit op mijn rekening gehad.

Rosenthal startte in 2013 als als voorzitter van de adviesraad na zijn voordracht voordragen door de staatssecretaris. Een zet die bij sommigen de wenkbrauwen doet fronzen, aangezien Dekker vroeger werknemer was in een bedrijf van Rosenthal.

Volgens een woordvoerder is de reguliere procedure gevolgd bij de benoeming van Uri Rosenthal:

De aanstellingsprocedure is exact zo gegaan als voorgeschreven in de Kaderwet Adviescolleges.

Staatssecretaris Dekker wekt de schijn tegen zich als tot tweemaal toe met terugwerkende kracht de vergoeding voor zijn oude leermeester flink naar boven wordt bijgesteld.

In september kondigde Dekker de tweede vergoeding aan: Rosenthal gaat er dan 50% op vooruit. In minder dan twee jaar tijd verdient Rosenthal dus 78.000 euro. Ter vergelijking: zijn voorganger kreeg ‘slechts’35.000 per jaar. Niet alles is wat het lijkt. De woordvoerder van Dekker zegt:

Een ambtenaar heeft een verkeerde deelsom gemaakt. Het salaris gaat niet omhoog, maar juist omlaag. Terug naar het oorspronkelijke niveau. We gaan een rectificatie naar de Staatscourant sturen. Stom.

Rosenthal verdient ook bij als speciaal vertegenwoordiger voor de Cybersecurity-conferentie volgend jaar. Die vergoeding was 2200 euro per maand bij aanvang, is nu 4400 euro en zal volgend jaar ruim 9000 euro per maand bedragen. 

AD: Cadeau’tjes voor Uri Rosenthal van zijn vrienden in kabinet

Cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (24)