15

‘Staatssecretaris Klijnsma verdraait de werkelijkheid’

'Werkgelegenheid voor mensen met een handicap groeit, in tegendeel tot wat Klijnsma beweert, nauwelijks'

Staatssecretaris Jetta Klijnsma gaat nogal ruim met de werkelijkheid om wanneer ze beweert dat in de jaren 2013 en 2014 zo’n 11.000 banen bij zijn gekomen voor mensen met een arbeidshandicap. Volgens branchevereniging Cedris van bedrijven die zich bezighouden met mensen met een arbeidsbeperking, is het beeld dat Klijnsma schetst wel héél rooskleurig. In die jaren zijn er namelijk maar 416 mensen met een beperking meer aan het werk gekomen, aldus Cedris.

Het verhaal van Klijnsma is vooral een verschuiving van werk: veel mensen met een arbeidshandicap werkten eerder al bij een sociaal werkvoorzieningsbedrijf. Die extra banen waar Klijnsma over rept, leiden dus niet tot meer werkgelegenheid.

Bovendien staat een volledige baan voor deze doelgroep gelijk aan 25,5 uur werk per week. Daardoor zouden die kleine 11.000 banen maar door 7.304 mensen worden ingevuld.

Cedric is over de werkgelegenheid in 2015 voor mensen met een arbeidshandicap helemaal somber; zij kunnen vanaf 1 januari namelijk niet meer instromen in de wet Sociale Werkvoorziening, maar vallen voortaan onder de Participatiewet. Dat betekent dat voor hen nu ‘beschut werk’ gevonden moet worden. Het aantal dat al zo’n baan heeft kunnen vinden, is volgens Cedris dramatisch laag.
cc-foto: Bé sza

Geef een reactie

Laatste reacties (15)