Laatste update 21:00
10

Staatssecretaris Van Rijn (zorg): Ik had een ruige portefeuille

In een interview met Wilma Borgman en Max van Weezel blikt staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) van Volksgezondheid bij Met Het Oog op Morgen terug op zijn afgelopen regeerperiode. Het is een persoonlijk gesprek waarin onder meer de affaire met zijn ouders ter sprake komt. Zijn vader had in een interview met het AD zijn beklag gedaan over de slechte behandeling die zijn dementerende vrouw ten deel viel in een zorginstelling. Van Rijn verscheen daarop bij Pauw om uitleg te geven. Hij deed dat tegen adviezen in om zijn vader te kunnen beschermen tegen de golf van publiciteit.

De operatie die hij heeft geleid om de zorg over te hevelen naar de gemeenten – dichter bij de mensen brengen, zoals hij dat zelf zegt – ziet hij als geslaagd. Hij vertelt over tevreden zorgverleners en noemt de ouderenzorg een kroonjuweel waar hij de hoeder van is. Hij hoopt dat hij wordt beschouwd als de man die de zorg menselijker heeft gemaakt.

De desastreuze verkiezingsuitslag voor de PvdA, werd die niet mede veroorzaakt door de zware bezuinigingen die Van Rijn doorvoerde in de zorg, wil Van Weezel weten (vanaf 13:00). “Het is niet leuk om te hervormen en tegelijkertijd te bezuinigen. Ik wist van tevoren hier word je niet populair van.” Hij noemt zijn portefeuille ‘ruig’. “Aan het eind hebben we extra geld beschikbaar kunnen stellen.” “Maar dat kwam te laat voor de PvdA”, constateert Van Weezel fijntjes.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)