36

‘Staatssecretaris Van Rijn zorgt voor sociaal slagveld’

650 medewerkers moeten bij TSN Thuiszorg het veld ruimen … Thuishulp voor 220.000 kwetsbare mensen op het spel … Van Rijn wordt geconfronteerd met gevolgen van zijn beleid

De bezuinigingen door staatssecretaris Van Rijn beginnen keihard hun tol te eisen. Zo ook bij TSN Thuiszorg waar 650 vaste medewerkers ontslagen moeten worden. Directeur Zion Jongstra laat in een persbericht weten de gevolgen van de bezuinigingen schandalig en onnodig te vinden en dat de ontslagen medewerkers hun baan zien verdwijnen door de bezuinigingen. En dat geldt ook voor de tienduizenden banen die in de totale thuishulpsector op de tocht staan. Hierdoor zouden 220.000 kwetsbare mensen zonder thuiszorg komen te zitten. Van Rijn moet nu handelen wil hij een sociaal slagveld voorkomen.

Directeur Zion Jongstra:

“Laat duidelijk zijn dat ik heel goed begrijp dat er in de thuiszorg bezuinigd moet worden, maar visieloos snoeien veroorzaakt momenteel een sociaal slagveld. Een oplossing waarbij de de gewenste bezuinigingen op verantwoorde wijze behaald worden ligt binnen handbereik. Staatssecretaris Van Rijn heeft de sleutel in handen. Hij kent deze oplossing maar moet dan wel nu ingrijpen.

De ‘ongekend zware maatregelen’ komen door de bezuinigingen die staatssecretaris Martin van Rijn aan de gemeenten heeft opgelegd, zegt Jongstra.

“Veel gemeenten doen daar een flinke schep bovenop en verlagen de vergoeding voor thuiszorg soms drastisch.

Dinsdag meldde de Volkskrant al dat de druk op de staatssecretaris flink toeneemt nu er ook sprake is van een grote chaos rond de uitbetalingen van persoonsgebonden budgetten (pgb). Een motie van wantrouwen werd gesteund door de SP, PVV, PvdD en 50 Plus. Het Algemeen Dagblad wist ook te melden dat behalve de Kamer ook de SVB de bewindspersoon had gewaarschuwd voor de nieuwe manier van uitbetalen.

Ook het CDA is geërgerd doordat gevraagde informatie niet wordt geleverd door Van Rijn. De staatssecretaris wil zijn voortgangsrapportage niet met de Kamer delen omdat het ‘onderdeel is van een evaluatie’. Ondertussen zitten veel thuiszorgers zonder betalingen en met de onzekerheid of zij behalve met een lege bankrekening ook zonder baan komen te zitten.

Update: reactie Van Rijn
Inmiddels heeft staatssecretaris van Volksgezondheid Van Rijn gereageerd om de plannen van TSN Thuiszorg en noemt de maatregelen ‘ongelofelijk zuur voor de medewerkers.’

Van Rijn geeft aan dat het kabinet met gemeenten bezig is zoveel mogelijk banen te behouden voor de huishoudelijke hulp en “een nieuwe markt voor persoonlijke dienstverlening” te ontwikkelen. ‘Bijvoorbeeld met de 190 miljoen euro die beschikbaar is voor de Huishoudelijke Hulp Toelage regeling. Daarbij is ook TSN betrokken’, aldus de bewindsman.

Dat TSN aangeeft dat er ontslagen dreigen in gemeenten waar geen huishoudelijke hulp wordt aangeboden, kan volgens Van Rijn ‘echt niet het verhaal zijn’. Want: ‘Elke gemeente moet een voorziening bieden voor mensen die het nodig hebben. Dus ik hoor graag van TSN over welke gemeenten zij het hebben’.

Ook FNV-bestuurder Gijs van Dijk heeft gereageerd op de plannen van TSN Thuiszorg: ‘De keiharde werkelijkheid is dat ouderen aan hun lot worden overgelaten en dat tienduizenden zorgverleners hun werk verliezen. Het kabinet kan niet langer wegkijken.’ De FNV gaat de komende tijd door met acties in de zorg.

Volkskrant: TSN Thuiszorg wil 650 medewerkers kwijt

Geef een reactie

Laatste reacties (36)