4

Starbucks maakt wapenfanaten boos

Open brief Starbucks topman: laat je wapens thuis... Vooral gericht tegen 'open carry'-aanhangers... Barristas gaan niet fouilleren...  

Starbucks heeft zich de woede van Amerikaanse wapenliefhebbers op de hals gehaald met haar nieuwe beleid om klanten te vragen om hun wapen voortaan thuis te laten wanneer ze een latte of een frappuccino bestellen.

Starbucks richt zich met name tegen de fans van ‘open carry‘. ‘Open carry’-aanhangers dragen hun vuurwapen niet weggestopt onder hun jas, maar pronken er openlijk mee, een praktijk die in de VS in opmars is. En dus kan het voorkomen dat je als Starbucksmedewerker een koffie staat te maken voor iemand die doodleuk een pistool aan zijn broekriem heeft hangen. Topman Howard Schultz spreekt deze trotse dragers van een vuurwapen rechtstreeks aan in een opmerkelijke open brief op de website van de koffieketen:

Aan hen hen die er prat op gaan hun wapen overal zichtbaar te dragen (‘open carry’), wil ik vragen om te respecteren dat Starbucks-vestigingen plekken zijn waar iedereen zich ontspannen en prettig moet kunnen voelen. De aanwezigheid van een wapen in de zaak is ongemakkelijk voor veel klanten.

Starsbucks gaat klanten overigens niet fouilleren en hun wapen afpakken. Schultz vindt het een stap te ver gaan om dat van zijn barristas te vragen. Hij heeft het dan ook over een ‘verzoek’, niet over een ‘verbod’.

De CEO benadrukt in zijn brief dat de wapenwetgeving een zaak van de overheid is. Maar hij zag zich gedwongen om positie te kiezen, omdat Starbucks-vestigingen door wapenbezitactivisten steeds vaker werden gebruikt voor bijeenkomsten ter promotie van ‘open carry’ . Dat leidde vervolgens weer tot boycotacties tegen Starbucks door tegenstanders. Schultz zegt het daarom hardop:

Dit soort ‘open carry’-promotiebijeenkomsten willen we niet in onze winkels”

De reacties op de open brief zijn voorspelbaar. Naast bijval, krijgt Starbucks veel hoon te verduren.

Als Starbucks niet van het Tweede Amendement houdt, dan kies ik er voor hun koffie niet meer te drinken. Punt uit.”

LA Times: Starbucks gun stance: Do you support chain’s new stand on weapons?

Geef een reactie

Laatste reacties (4)