2

Steeds meer Ieren willen recht op abortus

Verandering in denken over abortus in Ierland … 65 procent wil dat abortus wordt gedecriminaliseerd, 81 procent wil uitbreiding abortusrecht

Ierland is één van de laatste landen in Europa waar het recht op abortus niet bestaat. Althans, alleen wanneer het leven van de moeder op het spel staat, is abortus sinds twee jaar legaal. Maar wie bijvoorbeeld zwanger wordt na verkrachting, heeft niets te zeggen over haar lichaam. Maar dat denken lijkt nu langzaamaan toch te veranderen. Amnesty hield een poll onder 1000 Ieren en concludeert nu dat velen willen dat abortus wordt gedecriminaliseerd.

Nu staat op abortus namelijk nog een gevangenisstraf van maximaal 15 jaar. 71 procent van de ondervraagden is het ermee eens dat de criminalisering bijdraagt aan de angst en de stigmatisering van vrouwen die abortus zijn ondergaan. Bijna de helft van de ondervraagden, 45 procent, vindt bovendien dat vrouwen ook zonder medische noodzaak zouden moeten kunnen voor abortus.

Colm O’Gorman, directeur van Amnesty in Ierland:

Deze enquête toont aan dat Ieren hun regeringsleiders ver vooruit zijn wat betreft de abortus-kwestie. De Ierse regering zou met voorrang deze zaak aan de bevolking moeten voorleggen. Decriminalisering van abortus is niet alleen een verplichting van de mensenrechten – het is wat de mensen in Ierland willen.

In juni publiceerde Amnesty nog een rapport waarin het stelt dat Ierland met haar abortuswetgeving universele mensenrechten schendt. Ook de Verenigde Naties heeft Ierland reeds opgeroepen om de wetten te liberaliseren. Een referendum over dit onderwerp lijkt echter nog ver weg. Volgend jaar zijn er weer verkiezingen en het onderwerp is één van de meest controversiële in de republiek.
Zolang abortus in het land wettelijk niet voor iedereen geregeld is, reizen veel vrouwen jaarlijks af naar Engeland om daar de ingreep te ondergaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)