46

Steeds meer steun voor vleesloze dag

Voorstel Tofik Dibi (GroenLinks) krijgt Kamermeerderheid ... overheid gaat voorlichten over gevolgen vleesconsumptie ... Meat Free Monday campagne Paul McCartney ... restaurant voert vleesloze maandag in

De overheid gaat een campagne opzetten die informeert over de milieugevolgen van vleesconsumptie. Een voorstel daartoe van GroenLinks is door de Tweede Kamer aangenomen.


“Het eten van vlees en zuivel draagt voor 15 tot 20 procent bij aan de totale CO2-uitstoot. Net zo alarmerend zijn de gevolgen van het eten van vis. Als we zo doorgaan zijn de oceanen in 2050 leeggevist. Het is een belangrijk signaal dat nu de Klimaattop in Kopenhagen van start is gegaan Nederland kiest voor het eten van minder vlees, vis en zuivel,” aldus kamerlid Tofik Dibi die het voorstel met steun van de PvdA indiende.

Ondertussen krijgt de oproep van ex-Beatle Paul McCartney en de voorzitter van het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) om een vleesloze dag in te voeren steeds meer steun. Vorige week stuurden zij dr Rajendra Kumar Pachauri een brief aan alle Europese burgemeesters met het verzoek zich voor een vleesloze dag in te spannen. De milieuwinst van een dag geen vlees eten is enorm, stellen ze. Er zijn al steden die een dergelijk beleid hebben, zoals Gent. Internationaal wordt er campagne gevoerd voor een vleesloze maandag zoals de Meat Free Mondays actie in Engeland en op Facebook.

Omroep Gelderland meldt dat een Italiaans restaurant in Apeldoorn het voorstel van McCartney heeft overgenomen, althans gedeeltelijk. Het restaurant voert na Kerst elke laatste maandag van de maand een vleesloze kaart.

Vorige maand werd een enquête bekend gemaakt waaruit bleek dat een grote meerderheid van de Nederlanders een vleesloze dag steunt.

Update 16-12: De Amsterdamse afdeling van GroenLinks wil dat de gemeente Amsterdam campagne gaat voeren voor een vleesvrije dag in de week. De gemeente kan volgens GroenLinks bij de eigen organisatie beginnen door er voor te zorgen dat kantines meer vegetarische gerechten aanbieden. Dit initiatief kan dan verder worden uitgebreid naar scholen en horecagelegenheden. Een publiekscampagne kan de rest van de Amsterdammers enthousiast maken voor een vleesvrije dag, aldus fractievoorzitter Marieke van Doorninck.

Foto: European Parliament/Pietro Naj-Oleari. Sir Paul McCartney en IPCC voorzitter Dr Rajendra Kumar Pachauri

Geef een reactie

Laatste reacties (46)