Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Stephen Fry roept op tot boycot Olympische Spelen in Rusland

  •  
07-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
fry_300.jpg
Acteur vergelijkt Poetin met Hitler en homo-vervolging met jodenvervolging
De populaire Britse acteur Stephen Fry doet in een open brief een gepassioneerde oproep aan onder meer premier David Cameron en het IOC om de Olympische Spelen die voor 2014 gepland staan in Rusland af te gelasten.
Fry schrijft dat de winterspelen in Rusland hem doen denken aan de Olympische Spelen in Berlijn die een smet wierpen op de vijf ringen:
omdat de Spelen toen doorgang vonden onder de juichende controle van een tiran die, twee jaar eerder, wetgeving doorvoerde die de speciale vervolging mogelijk maakte van een minderheid wiens enige misdaad was dat ze per ongeluk geboren waren.
Hij vergelijkt die jodenvervolging met de homo-vervolging die nu in Rusland van kracht is. Zo kun je in de gevangenis belanden als je stelt dat de beroemde componist Tsjaikovski (1840-1893) zijn homoseksualiteit liet doorklinken in zijn muziek en daarmee andere homoseksuelen inspireert, schrijft de acteur. Fry noemt Tsjaikovski niet zomaar. Van de componist wordt gezegd dat hij zelfmoord pleegde door met cholera besmet water te drinken omdat hij worstelde met het taboe rond zijn geaardheid.
5887230012_3f12f98b9c_n
Poetin gebruikt homo’s als zondebokken, schrijft Fry, net als Hitler indertijd joden als zondebokken gebruikte. Fry is homoseksueel en joods.
Fry beschrijft hoe hij naar Sint Petersburg reisde en daar een confrontatie had met een plaatselijk politicus die als eerste anti-homobeleid door te voeren. Hij trachtte met de man te discussiëren maar merkte dat zulks weinig zin had. “De man straalde alleen maar ‘de banaliteit van het kwaad’ uit. Een domme man, maar zoals vaker bij tirannen, behept met een instinct om een ontevreden volk naar zijn hand te zetten door zondebokken aan te wijzen.” Poetin is volgens hem niet veel beter.
Fry haalt de regels van de Olympische Spelen aan om te tonen dat ze onverenigbaar zijn met het beleid van Poetin en doet een beroep op Cameron en de leden van het IOC om op hun schreden terug te keren en de Winterspelen ergens anders te houden.
In 2007 riep cabaretier Erik van Muiswinkel op tot een boycot van de Spelen in Beijing. Voorstanders van de Spelen wimpelden die actie weg omdat volgens hen het miljardenevenement juist bij zou dragen aan de democratisering van China. Van die verwachting en belofte is niets terecht gekomen. 
cc-foto: Haags Uitburo

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.