24

Sterren zetten druk op westerse leiders voor noodhulp Afrika

VN voert spoedoverleg in Rome over de hongersnood in de Hoorn van Afrika

Tientallen sterren hebben een verklaring ondertekend die stelt dat westerse leiders zo snel mogelijk de toegezegde fondsen moeten vrijmaken. In de Hoorn van Afrika dreigen zo’n 12 miljoen mensen om te komen van de honger. Alleen al in Somalië is voor de komende maanden 300 miljoen dollar nodig. Er is haast geboden, maar hulporganisatie hebben nog steeds niet al het geld ontvangen dat landen voor de noodhulp hebben toegezegd.

De verklaring is opgesteld door de door U2-zanger Bono opgerichte organisatie One. De tientallen sterren die de brief hebben ondertekend willen dat wereldleiders ‘elke kans grijpen om de omvang van hun steun bekend te maken om dat geld zonder oponthoud, omwegen of dubbelzinnigheid te vinden.’ De westerse leiders komen vandaag bijeen in Rome voor een spoedoverleg van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties. Ondertekenaars van het manifest zijn onder andere Bob Geldof, de Britse komiek Stephen Fry en de Britse actrice Kristin Scott Thomas.

Oxfam schatte vorig week in dat tot er met januari 2012 zeker een miljard euro nodig is. De hulporganisatie hekelt de Europese landen die traag geld vrijmaken voor de hongersnood in Afrika. Rijke Europese landen hebben tot nu toe 200 miljoen dollar gegeven, maar laten daarmee een gapend gat over. Oxfam is vooral kritisch naar Frankrijk die anders dan andere Europese landen nog niet heeft aangegeven meer te willen doneren dan het tot nu toe al gedaan heeft.

De situatie in het zuiden van Somalië is het ergste van de landen in de Hoorn van Afrika. In het land is in sommige regio’s zeker 90 procent van de oogst mislukt als gevolg van de droogte. De voedselprijzen zijn het afgelopen jaar met 270 procent gestegen als gevolg van hevige droogte, het mislukken van oogsten en burgeroorlogen.

Volkskrant: Wereldsterren doen oproep hongersnood

cc-foto: U2005.com

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (24)