21

Steun families Nederlandse Syriëgangers

Coördinator Terrorismebestrijding wil onafhankelijk steunpunt begin volgend jaar openen

Veel families van (potentiële) Syriëgangers hebben dringend behoefte aan goede begeleiding. Hulpverleners hebben nu vaak onvoldoende klik met de doelgroep. Er zijn naar schatting zo’n 160 mensen vanuit Nederland naar Syrië afgereisd, vaak tegen de zin van hun families. De meeste van hen sluiten zich aan bij IS.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wil dat het steunpunt nauw gaat samenwerken met bestaande initiatieven. Het belang van een onafhankelijk steunpunt wordt benadrukt door Karima Sahla van Steunpunt Sabr in Den Haag, die ouders van (potentiële) jihadisten begeleidt. In de Volkskrant zegt zij:

Belangrijk is dat het steunpunt echt onafhankelijk is. De inbreng van de gemeenschappen is cruciaal. Velen hebben het gevoel van het kastje naar de muur te worden gestuurd. Voor hen is het vijf voor twaalf. Ze isoleren zich, gaan eraan onderdoor. Er is vaak geen passende hulp.

Sahla, die werkzaam is in Den Haag, wordt vaak benaderd door radeloze ouders uit andere steden die in grote onzekerheid verkeren over het lot van hun kind dat naar oorlogsgebied is vertrokken. Sahla merkt op dat ouders ook bij moskeeën vaak geen luisterend oor vinden. Die houden zich stil uit angst voor een stigma.

De hulpverleners díe er zijn, kunnen vaak niet goed communiceren met de families.

Er wordt geklaagd over gebrek aan kwaliteit, over te weinig inlevingsvermogen. Er is geen klik met de doelgroep.

Twintig Nederlandse jihadisten omgekomen

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zei vrijdagavond in talkshow Pauw dat er twintig gevallen zijn bevestigd van omgekomen Nederlandse jihadisten. Maar niet iedereen die is vertrokken is bekend bij de AIVD. Er zijn naar schatting 160 Nederlandse strijders naar Syrië afgereisd en er komen er maandelijks zo’n tien bij, aldus Plasterk.

Geef een reactie

Laatste reacties (21)