10

‘Steun Oranje tot einde WK’

Han van der Horst over snel verdampend Oranjegevoel ... En over zijn prachtige boek De Mooiste Jaren van Nederland

Joop-opiniemaker en historicus Han van der Horst deed op Radio 1 direct na de teleurstellende wedstrijd tegen de Argentijnen een oproep aan de Oranje-fans: Blijf oranje dragen tot einde wk.

Van der Horst vindt het jammer dat het beeld ontstaat dat fans hun steun aan Oranje meteen laten vallen als het even tegenzit. De historicus deed zijn uitspraak aan het begin van De Nacht van Jole waarin hij met presentator Francisco van Jole uitgebreid sprak over zijn boek ‘De Mooiste Jaren van Nederland’. In dat boek beschrijft de historicus op een bijzondere manier de geschiedenis van Nederland en vooral ook de Nederlanders in de tweede helft van de vorige eeuw.

Een van de ontwikkelingen die hij beschrijft is hoe de Nederlander zich wist te ontworstelen aan groeps- en familiedruk en daarmee persoonlijke vrijheid veroverde. Hij stoort zich er enorm aan dat het huidig kabinetsbeleid er op is gericht mensen weer juist afhankelijk te maken van hun familie.

De Mooiste Jaren van Nederland is een must voor mensen die zich afvragen hoe Nederland is geworden tot wat het nu is en hoe het er hier nog niet zo lang geleden aan toeging. Zo zaten tot in de vijftiger jaren mensen opgesloten in het huwelijk. Scheiden was alleen maar toegestaan in geval van overspel. Bovendien moesten beide partners instemmen met de scheiding. Het leidde er toe dat een schrijfster als Annie M.G. Schmidt niet kon trouwen met haar geliefde omdat diens vrouw, waar hij van vervreemd was, een scheiding weigerde. Om toch de naam van haar partner te kunnen dragen huwde de schrijfster voor de vorm met zijn bejaarde vader.

Van der Horst beschrijft ook hoe de VVD, een partij die voortkomt uit de PvdA, pas in de jaren ’70 echt opkwam nadat partijleider Hans Wiegel het klassieke liberalisme liet varen en zich richtte op de behoudende middenstanders. De VVD is de grote winnaar van die tijd volgens Van der Horst.

Aan het slot van het programma komt ook nog het debat rond Zwarte Piet ter sprake. Van der Horst legt uit waarom hij zich tegen de anti-Pieten keert. Volgens hem wakkert de discussie racisme juist aan in plaats van het te bestrijden.

Het hele programma is hier te beluisteren of te downloaden als mp3.

cc-foto vp: Niels ten Have

Geef een reactie

Laatste reacties (10)