16

Steun voor gemeentelijke wietplantages groeit

Na Rotterdam willen zeker dertien andere gemeenten zelf wiet telen als experiment

Zeker veertien gemeenten willen zelf wiet gaan telen, bij wijze van experiment. Tien gemeenten zijn van plan dit daadwerkelijk te gaan doen of hebben hiervoor een plan naar minister Opstelten gestuurd. Dat blijkt uit een inventarisatie van dagblad Trouw.


Eerder werd al bekend dat burgemeester Aboutaleb van Rotterdam een gemeentelijke wietplantage wil. Door zelf wiet te telen en de lokale coffeeshops te bevoorraden, kan een einde gemaakt worden aan de overlast en criminaliteit. Bovendien kan de gemeente een limiet stellen aan het THC-gehalte, de werkzame stof van de drug.

Naast Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht, pleiten nu ook Eindhoven, Tilburg, Venlo, Heerlen en Zwijndrecht voor gemeentewiet.

Minister Opstelten wil van de gemeenten voor 1 mei een brief ontvangen waarin ze uitleggen wat ze met hun coffeeshops gaan doen en hoe ze buitenlandse drugstoeristen gaan weren. De gemeenten grijpen op hun beurt de kans aan om Opstelten te overtuigen van gemeentewiet.

19 van de 40 grote en middelgrote gemeenten willen volgens Trouw het nieuwe ‘ingezetenencriterium’ niet handhaven. In Enschede zijn Duitsers bijvoorbeeld goed voor zo’n 300.000 transacties per jaar. Daar zijn ze nu bang dat dit zich allemaal naar de straat verplaatst. In Vlissingen houden ze zich echter wel aan de regels. “Het is raar dat wij het wel doen, maar dat het elders niet gebeurt. Dat kan ik moeilijk aan mijn coffeeshophouders uitleggen,” aldus Burgemeester René Roep.

Burgemeester Paul Depla van Heerlen:

We hebben een gedrocht gecreëerd met de legale handel aan de voordeur, en de illegale levering aan de achterdeur van coffeeshops. Die wiet komt echt niet uit de hemel vallen. Als het de minister menens is met het aanpakken van illegale hennepplantages, dan moet de overheid zelf de wietteelt in handen nemen.

Uit een onderzoek van het Trimbos-insituut blijkt overigens dat Nederlandse cannabisgebruikers minder extreem zijn dan hun Europese collega’s. Ze roken geen grote hoeveelheden en doen vaak tabak in hun joint. Ook kopen ze niet al te veel wiet in één keer en delen ze hun jointje vaak met anderen. De Volkskrant schrijft hierover:

Per intensieve gebruiker gaat er 310 gram doorheen, iets minder dan het gemiddelde van de in totaal 7 onderzochte landen. Engeland en Wales spannen de kroon met 374 gram.

cc-foto: YuH

Eerder verscheen op Joop: Aboutaleb wil gemeentelijke wietplantage

Trouw: Gemeentes willen legale wietteelt

Geef een reactie

Laatste reacties (16)