14

Stevige kritiek op Fox News na racistische uitzending over Chinezen

Het Amerikaanse Fox News heeft weer eens gedaan waar ze eigenlijk het allerbest in zijn: hele bevolkingsgroepen over één kam scheren. Omdat in het presidentiële debat China ter sprake kwam, besloot correspondent Jesse Waters een bezoek te brengen aan het New Yorkse Chinatown, om daar eens fijn al zijn vooroordelen op voorbijgangers los te laten.

Volgens Fox was er niks mis met de uitzending en was het maar ‘een geintje’. Chinese-Amerikanen waren, om het mild uit te drukken, not amused. Nadat het item in het programma The O’Reilly Factor was uitgezonden, organiseerden bestuurders en activisten een demonstratie op de stoep van het hoofdkantoor van Fox News in New York. Burgemeester Bill de Blasio noemde de uitzending ‘smerig’ en raadslid Peter Koo liet in een verklaring weten:

‘Dit televisiefragment afdoen als “grappig” valideert niet alleen het gebruik van racistische stereotypen, het stimuleert het zelfs. Het hele segment is doordenkt met opzettelijke onwetendheid en speelt in op de beeldvorming van “de eeuwige buitenlander”. Hoe kan het dat in New York anno 2016 dit nog steeds oké is? Kort antwoord: dat is het niet. Het is jammer dat Fox News daaraan herinnert moet worden.’

Ook in het satirische actualiteitenprogramma The Daily Show kregen Fox News en Jesse Waters er van langs. ‘Als het over Mexico gaat, gaan jullie dan naar Taco Bell?’ vroeg correspondent Ronny Chieng. ‘Dat is hetzelfde als wanneer het over vrouwenrechten gaat, iemand om meningen gaat vragen bij Fox News.’

In de uitzending van Fox News vraagt Waters onder andere aan mensen op straat of hij moet buigen om hen te begroeten, of de horloges die verkocht worden gestolen zijn, of ze karate kunnen en welk jaar het is, dat van de draak misschien? ‘Nee,’ reageert Ronny Chieng, ‘het is eigenlijk het jaar van go fuck yourself’.

Ook wijst Chieng erop dat veel van de mensen op straat het Engels niet of nauwelijks machtig zijn en dat het wel erg makkelijk is om mensen voor lul te zetten als ze niet kunnen reageren. Om dat punt kracht bij te zetten ging Chieng zelf ook naar Chinatown om mensen in het Chinees naar hun mening over de verkiezingen te vragen. Niet konden de ondervraagden uitstekende antwoorden geven, in tegenstelling tot wat Fox News wilde doen geloven, ook hadden ze nog minder goede woorden over voor Jesse Waters dan Chieng.

Bronnen: New York Times, The Daily Beast

Geef een reactie

Laatste reacties (14)