24

‘Stijgende criminaliteitscijfers deugen niet’

Politie Zeeland geeft cijfers uit protest niet door aan CBS … 'Nieuw computersysteem oorzaak dubbele registratie'

Door problemen met een nieuw computersysteem zijn de landelijke criminaliteitscijfers onbetrouwbaar. Misdrijven worden daardoor meerdere malen meegeteld. Dat stelt de politie van Zeeland.

Vorige week maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek bekend dat de criminaliteit in 2009 in tegenstelling tot de verwachting niet gedaald was. In provincies als Groningen zou de criminaliteit zelfs gestegen zijn, meldde onder meer RTV Noord:

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het aantal misdrijven in onze provincie vorig jaar is gestegen, en dat is voor het eerst in vijf jaar tijd. De stijging hier gaat tegen de landelijke trend in: over heel Nederland is het aantal misdrijven ongeveer gelijk gebleven. 

Volgens de politie in Zeeland is die stijging er in werkelijkheid helemaal niet en zijn de verontrustende statistieken het gevolg van een fout computersysteem. Woordvoerder Alwin Don van de politie Zeeland zegt in BN/DeStem:

Als we onze gegevens van 2009 bekijken, zouden er in Zeeland 78 moorden zijn gepleegd. Maar dat klopt bij lange na niet. Dat komt omdat in dit datasysteem in één aangifte meerdere incidentcodes kunnen worden ingevoerd. Stel dat aangifte wordt gedaan van een stevige mishandeling. Dan wordt secundair een poging tot moord toegevoegd. Dat is een vorm van vervuiling, waarvan wij hebben gezegd: dat willen we niet en dus verstrekken we even geen cijfers meer. Andere korpsen accepteren die vervuiling kennelijk wel, of hebben betere maatregelen getroffen.” 

cc-foto: Pieter Musterd

Geef een reactie

Laatste reacties (24)