145

‘Stoere VVD-taal roept agressie tegen dieven op’

Mensen nemen steeds vaker het recht in eigen hand, aldus de SP en de PvdA

Steeds meer mensen nemen het recht in eigen hand en pakken dieven zelf aan. Dit komt volgens de SP en de PvdA door de ‘stoere taal’ van de VVD. Door het beleid van staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Veiligheid en Justitie) zou het beeld zijn ontstaan dat slachtoffers erop los kunnen slaan, zonder vervolgd te worden.

Een nieuwe richtlijn van Fred Teeven stelt dat slachtoffers van een gewelddadige overval niet meteen de cel in worden gegooid wanneer ze zich met geweld verweren. Wanneer ze als verdachte worden aangemerkt, mogen ze het onderzoek thuis afwachten. Volgens de SP en de PvdA werkt dit beleid agressie tegen dieven juist in de hand.

Vrijdag mishandelden vier mannen een inbreker in het Amsterdamse Frans Ottenstadion. De inbreker raakte uiteindelijk in coma. De mannen hadden de inbreker opgewacht, omdat er de afgelopen weken meerdere keren was ingebroken. 

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch verklaart:

Het idee is ontstaan dat je er maar op los kunt slaan en niet vervolgd hoeft te worden.

SP-Kamerlid Ronald van Raak kan zich goed voorstellen dat meer agressie een gevolg is van een minister die zegt dat je best geweld tegen inbrekers mag gebruiken. Het zou beter passen wanneer minister Opstelten zou zeggen dat je mensen aan moet houden, in plaats van verrot slaan, aldus Van Raak.

De VVD voelt zich niet aangesproken en wijst nogmaals op de individuele verantwoordelijkheid:

Iedereen met een beetje normaal verstand weet dat gepast verdedigen van lijf en leden iets anders is.

cc-foto: Jan Slangen

Nu.nl: ‘Agressie tegen dieven door stoere VVD-taal’

Geef een reactie

Laatste reacties (145)