Laatste update 18:25
48

Stoerste mannen van Nederland benauwd voor komst vrouwen

Het zijn misschien wel de stoerste kerels die in Nederland te vinden zijn, die niet terugdeinzen voor grote gevaren en extreme omstandigheden, maar nu is er dan toch iets gevonden waar ze een beetje bang voor zijn. Tot het Korps Mariniers treedt binnenkort de eerste vrouw toe en AD-verslaggever Raymond Boere noteert de vrees die dat losmaakt. Zoals bij een onderofficier:

De sergeant heeft zo zijn bedenkingen bij hoe de komst van een vrouw gaat uitpakken. Ze zal ‘one of the guys’ moeten worden, want het korps is niet van plan te tornen aan de strenge fysieke en mentale eisen die er aan de gevechtsfunctie worden gesteld. Maar mannen en vrouwen zijn nu eenmaal niet hetzelfde. Een vrouw in deze mannenwereld leidt al snel af, denkt sergeant Leon en velen met hem. Dat wil je niet op het kamp, maar al helemaal niet in gevechtssituaties.

Voorheen werden vrouwen ook geweerd met het argument dat ze fysiek niet sterk genoeg zouden zijn. De vrouw in kwestie, die nog bij de media wordt weggehouden, voltooit momenteel haar opleiding en slaagde glansrijk voor het toelatingsexamen, een barrière die slechts 1 op de 10 mannelijke deelnemers weet te nemen. Dus dat argument valt af.

De kritiek richt zich daarom nu op andere aspecten. De mannen zijn nu bijvoorbeeld bang voor eventueel fysiek contact in ijskoude omstandigheden. “Mariniers warmen elkaar dan op door met hun half ontblote lichamen tegen elkaar te liggen. Of met de handen onder de oksels of tussen de liezen.” Ook zijn ze bang voor romances, die bij mannen onderling kennelijk nooit spelen. Ze vrezen daarnaast ondermijning van het onderling vertrouwen en denken dat hun mannelijke kameraden eerder een vrouw zullen redden in een noodsituaties dan een man.

De commandant van de eenheid, die op oefening is boven de poolcirkel, spreekt van koudwatervrees onder zijn mannen die vanzelf wel wegtrekt. Hij heeft inmiddels ervaring met vrouwen die al zijn toegetreden tot staffuncties en roemt de creativiteit die ze inbrengen. “Ze komen met oplossingen waar wij mannen echt nooit aan hebben gedacht.” Sinds de oprichting van het korps mariniers in 1665 door Michiel de Ruyter zijn er nog nooit vrouwen toegelaten tot de elite-eenheid. De Kamer besloot twee jaar geleden dat dat moest veranderen.

cc-foto: Frans Berkelaar. Defilé Korps Mariniers op de Coolsingel te Rotterdam ter ere van het 350 jarig bestaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)