19

‘Stop bijmengen bio-brandstof in de benzine’

Oxfam Novib: biobrandstoffen drijven de voedselprijzen teveel op

Biobrandstoffen helpen nauwelijks tegen de uitstoot van broeikasgassen. Maar ze drijven wel de voedselprijzen omhoog, veroorzaken honger en verjagen mensen in ontwikkelingslanden van hun akkers.

Dat wordt geconcludeerd in het nieuwe Oxfam Novib-rapport Voedsel in de tank!?:

Maar liefst 60 procent van de landaankopen in de laatste tien jaar in Afrika, Azië en Latijns-Amerika is bestemd voor de productie van biobrandstoffen. Nederland past daar negen keer in! Vaak worden bestaande landrechten van lokale boeren niet gerespecteerd door grote, internationale bedrijven die het land op willen kopen.

De combinatie van het subsidiëren van biobrandstof en het verplicht stellen van de bijmenging draagt tot circa 30 procent bij aan de stijging van voedselprijzen. Voedsel wordt zo onbetaalbaar en mensen lijden honger. Daarom wil de organisatie dat het verplicht bijmengen van voedsel als biobrandstof door Nederland – en de hele EU – wordt afgeschaft.

Oxfam Novib staat wel achter de verdere ontwikkeling van nieuwe soorten biobrandstof, maar dan gemaakt van gebruikte vetten, landbouwafval, planten en algen.

Geef een reactie

Laatste reacties (19)