310

‘Stop de aanval op Europa’

Barroso waarschuwt voor toenemend extremisme, roept gematigde burgers op in actie te komen

Jose Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, waarschuwt in een interview voor de opkomst van extremisme. Hij doet een dringend beroep op gematigde burgers zich niet afzijdig te houden nu de Unie onder vuur ligt van populisten.

Celebrating EUNiet alleen het weerklimaat wordt extremer, maar ook het politieke klimaat. Terwijl Europa voorzichtig lijkt op te krabbelen uit de zwaarste economische crisis die de Unie ooit gekend heeft, maken populistische partijen zich op om het internationale verbond aan flarden te schieten. De crisis heeft in veel Unie-landen geleid tot toenemende spanningen rond migratie-vraagstukken waar de extremisten garen bij proberen te spinnen.

Barroso waarschuwt in een interview met het Franse persbureau AFP voor de extremistische dreiging, die onder meer gestalte krijgt in het verbond dat Wilders heeft gesloten met het extreemrechtse Front National uit Frankrijk. Hij doet een dringend beroep op burgers uit het politieke centrum, -links- en -rechts, om uit hun comfort zone te stappen en hun stilzwijgen te verbreken. Volgens Barroso moet er een einde komen aan de situatie dat extremisten hun gang kunnen gaan zonder enig weerwoord. “Ik zou willen dat het niet de extremisten zijn die het initiatief nemen door gemanipuleer van angsten en emoties.” De voormalig premie van Portugal die volgend jaar zijn voorzittershamer inlevert wil dat de gematigde burgers ‘de moed tonen’ die aanvallen te pareren. Volgend jaar mei worden de Europese verkiezingen gehouden en de vrees bestaat dat de extremisten dan hun slag slaan.

Hij stelt dat Europa niet het probleem is maar onderdeel van de oplossing. “Als we het over Europa hebben, doelen we dan op de Europese instituten of op besluiten die regeringen niet durven nemen?” Als voorbeeld noemt hij de aanpak van de problemen rond arbeidsmigratie. De commissie heeft voorgesteld de regeling voor tijdelijk werk van EU-burgers in andere lidstaten aan te scherpen. “Maar het zijn de regeringen die het daar nog niet over eens zijn.” 

Expatica: EU chief sounds alarm over rise of extremism

cc-foto: Waqqas Akhtar

Geef een reactie

Laatste reacties (310)