Laatste update 11:42
6

‘Stop de ontgroening bij het leger’

Pesterijen, aanranding, mishandeling en een verkrachting: dat waren de redenen voor drie Nederlandse soldaten om hun eenheid in Schaarsbergen in 2014 te verlaten. De daders zouden sergeanten en korporaals uit dezelfde eenheid zijn. Dat schrijft de Volkskrant donderdag. In de krant doen de drie soldaten hun verhaal, dat wordt ondersteund door onderzoek van Defensie. Vier militairen zouden naar aanleiding van de incidenten zijn gestraft.

Ontgroening
Een aantal van de misdragingen zouden onder de ontgroeningsrituelen voor nieuwkomers zijn gevallen. De Volkskrant schrijft dat die misdragingen al langer een bron van zorg zijn. Daarom heeft Defensie ingegrepen:

De gestrafte militairen zijn ontheven uit hun functie, overgeplaatst en hebben een negatief ambtsbericht gekregen. Daarnaast is dagelijks toezicht op de slaapkamers van de militairen buiten diensturen ingevoerd en is een integriteitsmonitor aangesteld, een permanente werkgroep onder leiding van de bataljonsadjudant die deze thema’s onderzocht en bespreekbaar maakt.

Maar is dat wel voldoende om de veiligheid van militairen te waarborgen? Naar aanleiding van het bericht in de krant wil de militaire vakbond VBM dat inwijdingsrituelen in de krijgsmacht worden afgeschaft. In het NOS Radio 1 Journaal zegt vakbondsvoorzitter Jean Debie:

Het gaat erom dat je professionals opleidt. Dat doe je met onderwijs en daar horen in mijn optiek geen inwijdingsrituelen bij. Ik heb te veel incidenten meegemaakt de afgelopen jaren waarbij het gewoon fout is gegaan.

Commandant Landstrijdkrachten Leo Beulen wil er verder niet op ingaan. Volgens hem gaat het om het voorkomen van uitwassen en dat is de afgelopen jaren met een reeks maatregelen gedaan.

cc-foto: NATO

Geef een reactie

Laatste reacties (6)