8

‘Streams Beyoncé en Kanye West gemanipuleerd, royalties ontrecht’

Het enorme aantal streams op muziekdienst Tidal voor albums van Beyoncé en Kanye West zijn gemanipuleerd. Dat beweert de Noorse krant Dagens Næringsliv. Beide sterren zouden daardoor buitensporig hoge royalty-uitbetalingen hebben ontvangen. Tidal is eigendom van Jay Z, de echtgenoot van Beyoncé.

Dagens Næringsliv (DN) deed een jaar lang onderzoek naar de aantallen streams voor de albums “The Life of Pablo” van Kanye West en “Lemonade” van Beyoncé. Beide albums werden exclusief gelanceerd op Tidal, het album van Kanye West was de eerste zes weken alleen via de dienst te beluisteren. Het album van Beyoncé is nog steeds exclusief te horen op Tidal. Op basis van een analyse van het Noorse Center for Cyber ​​and Information Security (CCIS) meldt DN dat gedurende een periode van tien dagen de albums meer dan 320 miljoen keer beluisterd zijn. En dat zou technisch gezien onmogelijk zijn.

Het onderzoek onthulde verdachte luisterpatronen, zoals gebruikers die bepaalde nummers gelijktijdig afspeelden, of het afspelen van nummers met zeer regelmatige tussenpauzes. De nummers werden bijvoorbeeld om de zes minuten opnieuw gestart, op de seconde precies. DN nam contact op met twee van de Tidal-gebruikers die dat gedaan zouden hebben. Zij hadden volgens de officiële streaming-cijfers respectievelijk 180 en 251 keer naar “Lemonade” hebben geluisterd in een periode van 24 uur. Beide gebruikers ontkennen, waarbij een van hen opmerkte dat zoiets fysiek niet mogelijk is.

Artiesten krijgen een royalty-vergoeding voor het aantal keer dat hun muziek via online diensten als Tidal gestreamd wordt. Het album van Beyoncé bracht in de onderzochte periode zo’n twee miljoen dollar op voor de zangeres. Jay Z kocht het van oorsprong Deense Tidal in maart 2015 56 miljoen dollar, omgerekend zo’n 47 miljoen euro. Tidal moest artiesten een alternatief bieden voor andere streamingdiensten als Spotify, Apple Music of Deezer, die geregeld kritiek krijgen omdat zij de artiesten te lage royalty-vergoedingen uitkeren.

Tidal’s advocaat Jordan Siev heeft tegen DN gezegd dat er geen sprake is van manipulatie. Volgens hem zijn de gegevens zijn gestolen en is het rapport onjuist.

Bron: AFP / cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (8)