22

Student steeds vaker naar psycholoog

Afgelopen vijf jaar hebben steeds meer studenten door te hoge studiedruk beroep moeten doen op studentenpsycholoog

Algemeen bestuurslid van het Nederlands Instituut van Psychologen, Jeanette van Rees, zegt in de Volkskrant dat de afgelopen vijf jaar steeds meer studenten een beroep hebben moeten doen op een psycholoog. Volgens van Rees is de hoge studiedruk en de korte tijd die er voor de studie staat de oorzaak van de problemen.

Volgens Jan Nieuwenhuis, studentendecaan aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, heeft de aankondiging van het kabinet langstudeerders drieduizend euro extra per jaar te laten betalen, de zogenoemde ‘Halbe-heffing’, er bovendien aan bijgedragen dat hij het nu nog drukker dan ooit heeft.

De Volkskrant schrijft:

Nieuwenhuis ziet dat veel studenten in een catch 22-situatie belanden. Ze hebben geen 3.000 euro voor een verlengde studieduur; maar stoppen zonder diploma betekent alle schulden terugbetalen. ‘Ze zitten klem en dat kan veel stress opleveren.’ 

Volgens Van Rees gaan de klachten voornamelijk over faalangst en identiteitscrisis. Van Rees meent dat veel studenten niet om kunnen gaan met tegenslagen. Doordat ze alles perfect willen doen en aan alles deel willen nemen komen ze in de problemen.

De Volkskrant: Meer studenten doen beroep op psycholoog

cc-foto: Maarten

Geef een reactie

Laatste reacties (22)