Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Subsidie aan fossiele brandstoffen: 550 miljard

  •  
29-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
olie_300.jpeg
Internationaal Energie Agentschap komt met nieuwe cijfers
In een nieuwe studie heeft het Internationaal Energie Agentschap, een organisatie van olie- en gas consumerende landen, berekend dat de subsidie voor het produceren van fossiele brandstoffen jaarlijks 550 miljard dollar bedraagt. Dat is vier keer meer dan de subsidies voor duurzame energie.
Dat meldt The Economist. De meeste subsidies zijn bedoeld om benzine en elektra betaalbaar te houden voor mensen met minder geld, maar het IEA schat dat niet meer dan 8% ook daadwerkelijk terecht komt bij de armste 20% van de bevolking. Rijkeren, die over het algemeen meer kilometers maken en thuis meer energie verbruiken, profiteren meer.
Tegenstanders van de subsidies, die soms in de vorm van belastingvrijstellingen worden verleend, menen dat ze een een overgang naar dure energie tegenwerken en daarmee bijdragen aan klimaatproblemen. Het IMF, dat overigens een hogere schatting van de hoeveelheid subsidies hanteert, heeft berekend dat het afschaffen van alle subsidies zal leiden tot een daling met 20% van de wereldwijde CO2-uitstoot. CC Foto: Tim Moore  

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.