234

Subsidiebanen dreigen massaal verloren te gaan

Gemeenten snijden fors in 'Melkertbanen'... SP luidt de noodklok

Gemeenten zien zich door de bezuinigingen van het kabinet genoodzaakt fors te snijden in gesubsidieerde banen. Jonggehandicapten en anderen konden hiermee voorheen werkervaring opdoen. Een groot deel van de banen dreigt nu echter te verdwijnen, waardoor straks het leeuwendeel van hen aangewezen is op een bijstandsuitkering. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een inventarisatie van de SP.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten hekelt de plannen. De bezuinigingen zijn ‘onwenselijk’ en maken het naar werk begeleiden van deze mensen nog lastiger, aldus een woordvoerder van de VNG.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek hadden 2010 zo’n 23.140 mensen een gesubsidieerde baan. 7.700 hiervan waren voormalige Melkertbanen, de overige 15.400 bestonden uit onder andere jonggehandicapten. Melkertbanen zijn in 1994 ingevoerd maar werden in 2004 alweer afgeschaft. Desalniettemin handhaafden veel gemeenten de ‘Melkert’-regeling met geld dat bedoeld was om bijstandsgerechtigden weer aan het werk te krijgen.

De SP heeft in een aantal steden een inventarisatie gemaakt van de te verdwijnen banen. SP-Tweede Kamerlid Sadet Karabulut:

In Amsterdam dreigen 1.600 banen te vervallen, in Haarlem 27, in Groningen 600, in Den Haag 1.300. Een volledig overzicht is niet te maken […] Het kabinet gooit beleid over de schutting naar de gemeenten en vervolgens is er geen overzicht meer […] Deze mensen doen nuttige dingen voor de maatschappij, bijvoorbeeld als conciërge op scholen en in buurthuizen. Het houdt hen actief in de maatschappij […] De Krom schopt mensen nu uit hun baan, de uitkering in. Ze komen niet meer aan een gewone baan.”

Staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken, VVD) is van mening dat 150.000 tot 200.000 van de ongeveer 355.000 mensen in de bijstand gewoon kan werken.

De Volkskrant: Gemeenten snijden fors in banen uit subsidiegeld

Werk mee: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (234)