21

‘Subsidieboekhouding Antillen rammelt aan alle kanten’

Van 270 miljoen euro is niet te achterhalen of het goed besteed is … Opvallende rol voor hoogste bestuurder van de Caribische eilanden, Wilbert Stolte

De subsidieboekhouding van de Antillen rammelt aan alle kanten. Dat meldt het AD. Doordat er zo’n rotzooi van gemaakt is, is van 270 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld niet te achterhalen over het goed is besteed. Ook is met een deel van de subsidies gefraudeerd.

Het geld ging naar stichting SONA (Stichting Ontwikkeling Nederlandse Antillen). Deze stichting verdeelt het geld dat uit Nederland komt op de Antillen. Wilbert Stolte, nu de hoogste bestuurder van de Caribische eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba, was van 2008 tot 2011 penningmeester van SONA.

De Auditdienst Rijk constateert dat de stichting van 270 miljoen euro niet kan aantonen of het volgens de regels is uitgegeven. Dat is meer dan de helft van het totale bedrag dat SONA sinds de oprichting van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft ontvangen. Het totaal staat op 450 miljoen euro.

Er zijn reeds twee mensen veroordeeld voor fraude met 170.000 euro van de stichting. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie op Sint Maarten een ander duo van fraude, witwassen en verduistering van een SONA-subsidie van een miljoen euro. Kamerleden spreken dan ook schande van de wijze waarop met het geld is omgegaan. Ook worden vraagtekens bij Stoltens aanstelling gesteld, maar minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) ziet ‘geen aanleiding’ om Stoltens positie ter discussie te stellen.

AD: Vragen bij 270 miljoen aan subsidies Antillen

Foto: Bonaire Vandaag

Geef een reactie

Laatste reacties (21)