Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Suiker, het nieuwe roken

  •  
09-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
Flickr_dikkind_Malingering_300
Artsen manen voedselindustrie en overheid tot actie
De groeiende obesitas-epidemie kan binnen vijf jaar een halt worden toegeroepen, als de voedselindustrie de hoeveelheden (verborgen) suiker in ons voedsel terugdringt. Dat zeggen deskundigen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Canada, die zich hebben verenigd in de actiegroep Action on Sugar, zo meldt de Britse krant The Independent.
Suiker is een van de belangrijkste oorzaken van obesitas en verhoogt ook het risico op diabetes type 2 significant. Action on Sugar wil de consument bewust maken van het hoge suikergehalte in zijn voedsel, maar lobbyt ook bij de overheid en de voedselindustrie om onnodige suikers uit het eten te krijgen.
Kinderen lopen een verhoogd risico omdat ze veel zoetigheid en zoete frisdranken binnenkrijgen. Simon Capewell, professor Klinische Epidemiologie aan de universiteit van Liverpool zegt dat suiker “het nieuwe roken” is:
Overal worden zoete drankjes en junkfood opgedrongen aan nietsvermoedende ouders en kinderen door een cynische industrie die alleen op winst is gericht en niet aan gezondheid denkt.
De obesitas-epidemie kost het Verenigd Koninkrijk meer dan vijf miljard pond per jaar, zegt Capewell. Tegen 2050 zou dat kunnen oplopen tot vijftig miljard. Bijna tweederde van de volwassenen en een kwart van de kinderen in Engeland heeft overgewicht.
Ook het zoutgehalte kan volgens de groep artsen nog flink omlaag, schrijft The Independent. In het Verenigd Koninkrijk nam de consumptie van zout tussen 2001 en 2011 al met 15 procent af door gerichte actie daartegen. Per jaar zijn er zesduizend minder beroertes en hartaanvallen, een besparing voor de gezondheidszorg van anderhalf miljard pond, zo’n 1,8 miljard euro.
Foto-cc: Malingering

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.